FitVandaag - vetverlies versus spieropbouw
Info nu! - Bedrijfsboodschap


 
 
Oftewel afvallen tegenover sterker worden

Hoewel de ze beide van belang zijn voor een goede gezondheid en sportprestaties is er toch een flink probleem: om af te vallen/vet te verliezen, moet je lijf minder energie/calorieën binnen krijgen dan het verbruikt, het lijf is dan in een zogenaamde katabole (afbrekende) staat. Aan de andere kant heb je voor spieropbouw/sterker worden een energie overschot nodig, je moet dus wat meer energie binnen krijgen je verbruikt; je lijf moet in een zogenaamde anabole (opbouwende) staat. 
 
Bij een katabole staat zal je lijf ook haar hormoonhuishouding aanpassen - zie (refeeding), en idem voor een anabole staat. 

Hoe je het ook wendt of keert de twee kunnen niet tegelijk plaatsvinden op natuurlijke wijze. De mensen die dit het beste realiseren zijn bodybuilders die hebben een off-seizoen. In die periode proberen ze zo goed mogelijk hun spiermassa te vergroten. Daarnaast hebben ze een wedstrijdvorm fase. Om daar te komen moeten ze vaak 12 weken of langer op een vetpercentageverlagend dieet.
 
Nu zijn de meeste mensen meteen een beetje huiverig als ze het woord bodybuilding horen, maar lees even verder en klik niet meteen verschrikt weg.


Bij bodybuilding gaan de gedachten meteen naar doping en enorme spierbundels, maar daar hoef je niet bang voor te zijn. Dopinggebruik doe je immers zelf en voordat je spierbundels ontwikkeld moet je hard trainen, er aanleg voor hebben, goed eten en ook nog eens man zijn. Vrouwen kunnen natuurlijk wel wat spieren opbouwen maar dat zal beperkt blijven tenzij ze naar mannelijke hormonen gaan grijpen.

Terug naar het uitgangspunt: de basisprincipes die bodybuilders gebruiken gelden voor iedereen. Haal de fasen van afvallen en spieropbouw uit elkaar. Als je beide wilt bereiken doe het dan om de beurt. Zorg eerst dat je echt overgewicht de baas bent en ga dan denken aan spieropbouw. 
Ben je al tevreden met je huidige vetpercentage dan kun je meteen aan de slag met spieropbouw, maar daar hoort wel bij dat je tijdelijk ook iets hoger qua vetpercentage zult komen te zitten.  Met 5/8% op je lijf bouw je geen extra spieren! 

Wil je na een periode van spieropbouw echt weer terug naar een super strak lijf, kijk dan eens naar strandfit in 6 weken! 

 

 
 
Terug naar sporten