FitVandaag - Vetverbranding stimuleren
Info nu! - Bedrijfsboodschap
 
 
Trainen van je vetverbranding en daarmee koolhydraten/glycogeen sparen!
 
 
 
Voor duursporters is de man met hamer tegenkomen vaak het einde van een goede wedstrijd, voor wielrenners een hongerklop krijgen, voor trimmers misschien gewoon je ineens slap en trillerig voelen. Je voelt je krachten wegvloeien, je gaat slechter zien, je reactievermogen neemt af en je kunt niets anders doen dan simpelweg langzamer gaan terwijl je maximaal zit qua inspanning.
De reden voor dit alles zijn lege glycogeenvoorraden in de spieren die je nodig hebt en ook je lever zal geen glycogeen over hebben om af te kunnen geven aan je bloed. Het enige wat hier helpt is snel glucose binnen te krijgen, maar beter was het natuurlijk om dit te voorkomen.
Naast natuurlijk goed eten is een andere methode die helpt om dit te voorkomen of uit te stllen, en dat is je lichaam trainen om meer vetten te gebruiken en de koolhydraten (glycogeen) te sparen.

Hoe kun je dat doen ?
 
 
Voor lange afstand duursporters is het sparen van de glycogeen voorraad in de spieren en lever een grote plus. Als de glycogeenvoorraden op zijn komt de "man met de hamer" langs. Dus dit moet voorkomen worden.
 
Dit kan door te zorgen dat je om te beginnen veel glycogeen bij je hebt tijdens de start, om te beginnen en door glucose binnen te krijgen tijdens je inspanning. Maar een andere manier die vaak minder bekend is,  is om minder koolhydraten te verbruiken tijdens je inspanningen, dit kan door jezelf te trainen op meer vetverbranding.

Dit kan op verschillende manieren, veel duursporters zijn erg gefocust op koolhydraten wat voeding betreft, maar willen proteine (voor herstel) en vetten, als brandstof en ook voor hun hormoonhuishouding nog wel eens onderschatten. Aerobe inspanningen kunnen ook prima op vetverbranding gedaan worden. Niet geheel zonder koolhydraten, maar wel in een veel gunstigere verhouding. Op die manier spaar je koolhydraten en kun je veel langer 100% presteren.
 
Als je gewend bent om vooral koolhydaten te eten zul je ook vooral koolhydraten gebruiken als brandstof. Als je die koolhydraten wilt sparen zul je dus moeten leren om te spelen met je koolhydraatinname.
 
Vetverbranding kun je een aantal manieren versterken.
 
Na het opstaan hebben we een nacht gevast en ons lichaam gebruikt dan relatief veel vet en weinig glycogeen. Als je nu gaat ontbijten met hoog (Simpele) koolhydraten maaltijd zal de bloedsuikerspiegel snel gaan stijgen en de koolhydraat verbranding weer de overhand nemen. Doe je dit niet, je eet dus of eerst niet of proteine en vetrijk met zo min mogelijk koolhydraten dan blijf je hoofdzakelijk vet verbranden.
Als je nu zou gaan trainen, blijf je meer vetten verbruiken. Zeker als je de training puur aerobe houdt. Ochtentraining zijn daar zeer geschikt voor.
 
Anaerobe training gaat vooral via het verbruik van spierglycogeen, dus dat werkt niet voor dit doel.
 
Een andere manier om vetverbranding te stimuleren is door de glycogeenvoorraden te legen, dit kan door een aantal dagen zeer weinig koolhydraten te eten, anaerobe training te doen. Dit om de spierglycogeen voorraden te legen. 
Doe geen zware intervallen, maar hou het bij korte sprints om spierschade te voorkomen. Dus wel anaerobe training, maar hou het alactisch, dus ga niet zwaar de verzuring in. Korte intervallen tot 15/20 seconden zijn geschikt voor dit doel. Neem pauzes op gevoel. rond 1 minuut is vaak voldoende.
 
Na een aantal dagen zal je lichaam gedwongen vet moeten gebruiken omdat de koolhydraten verbruikt zijn. Als je nu een langere rustige duurtraining zult doen train je je zelf om vet te gebruiken. Dit zal een eerste keer waarschijnlijk niet makkelijk zijn maar na een aantal keer zal dit beter verlopen. Het kost wat tijd om de overstap te maken.
 
Eental punten waar je voor moet oppassen. Overeet je niet aan proteine, dit kan ook omgezet worden in glycogeen. 1 gram per kg lichaamsgewicht is voor dit doel ok.
Ook moet je uitkijken met je gewicht, als je minder koolhydraten eet moet je dat wel compenseren met extra vet/olie om gewichtverlies te voorkomen. Als je juist wat gewicht wilt kwijtraken is dit een snelle methode.
 
Het is niet de bedoeling om altijd laag in de koolhydraten te blijven na een periode van 5 dagen met als afsluiting een langere duurtraining pak je je normale voeding weer op. Zorg er dan wel voor voldoende vetten blijft eten. Het zal wel even een tijdje duren voor je een evenwicht zult vinden maar als eenmaal gewend bent aan af en toe een periode van weinig koolhydraten en of trainen op de nuchtere maag dan zul je beter getraind zijn op vetgebruik en daardoor de aanwezige glycogeenvoorraden in je lichaam langzamer opmaken. De man met de hamer kun je zo langer bij je weg houden.
 
Nog een tip, doe dit niet vlak voor een belangrijke wedstrijd, maar probeer het uit in de training. Veel mensen kunnen er prima mee uit de weg maar er is ook een groep die het heel lastig heeft om de overstap te maken.