FitVandaag - Vetverbranding stimuleren
Info nu! - Bedrijfsboodschap
Vetverbrandinsgzone
 
 
 
Vetverbrandingszone
 
 
Wat betekent deze term nu eigenlijk? Strikt genomen zal iedere vorm van beweging of training op iedere hartslag intensiteit zorgen voor vetverbranding en dus afvallen. Ik praat nu even alleen over het moment dat je beweegt/traint zelf, niet over de latere effecten, daarover later meer. Als je een heel rustige inspanning doet zul je weinig energie verbranden, maar die weinige energie zal wel hoofdzakelijk in de vorm van vet zijn.
Aan de andere kant kun je je heel zwaar inspannen, je verbrandt dan veel energie in korte tijd, maar daarvan is maar een klein deel vet.
 
Rustig aan doen heeft dus als voordeel dat je wel relatief veel vet verbrandt maar langer moet trainen om effect te creëren. Voorbeelden zijn wandelen en rustig fietsen.
Bij een vorm van cardio waar jeje zwaar moet inspannen verbrand je niet direct veel vet en je kunt het ook maar kort volhouden, dus voor vetverbranding heeft het direct ook niet veel zin. Dat kun je ondervangen door interval training te doen. Maar dan nog zit je je het probleem van herstel. Zware inspanningen hebben lange herstel tijden nodig  Beide extremen zijn dus niet zo zinvol. 
 
 
 
In de grafiek is bovenstaande mooi weergeven. Neem de cijfers niet te letterlijk, die hangen natuurlijk af van de individuele eigenschappen van de betreffende persoon. (Ook je voedingspatroon is zeker van belang, Onze stofwisseling is flexibel. Eet je veel koolhydraten dan gebruik je veel suiker als brandstof, eet je veel vet dan zul je vanzelf meer vetten verbranden.)
 
Vetverbrandingszone in een grafiekWat wel ook mooi kunnen zien is een grijze rechthoek, die zone zou je kunnen bestempelen als vetverbrandingszone. Op de onderste regel zie je het percentage van je hartslag dat binnen deze zone valt. Dat varieert van 65 tot 83% van je maximale hartslag.  Stel dat je maximale hart slag 180 is. (hoe kom je daar achter? 
klik hier) dan zou dat betekenen tussen 117 en 149 slagen per minuut.  Buiten deze beide grenzen neemt de directe vetverbranding af.  Als je nog rustiger aan doet moet je heel lang trainen voor een beetje effect, als je boven die grens gaat zitten verbrand je vooral suikers en houdt je het ook niet zo lang vol. 
Om gewicht te verliezen is het dus zinvol om tussen deze beide grenzen te blijven. Je moet wel regelmatig aan de slag, en ook lang genoeg trainen, af en toe 15 minuten zal niet veel zoden aan de dijk zetten. Vergeet daarnaast niet op je eten te letten. Je kunt trainen wat je wilt maar als je teveel blijft eten val je nooit af. (zie om te gaan met overvloed)
Nog even over de effecten van trainen op je basisverbruik, hoe fitter je bent, en dat wordt je door pittig en regelmatig te trainen, hoe meer energie je lijf verbruikt in rust. Dus harder trainen zal niet direct vet verbranden maar zal er wel zorgen dat je in rust meer energie verbruikt en daarmee dus ook vet. Met harder trainen bedoel ik trainen op een flinke intensiteit. Richtpunten hiervoor zijn. Een flink verhoogde hartslag, tot 70/95% van je persoonlijk maximum, duidelijk gaan zweten, niet meer in staat zijn om een gesprek te kunnen voeren, na 15/20 minuten echt het gevoel te hebben dat je moet stoppen.
In dit stukje heb ik in het kort uitgelegd wat we kunnen beschouwen als de vetverbrandingszone, een echte zone bestaat niet maar een werkbare zone bestaat wel zie daarvoor de grafiek. Vergeet daarbij vooral ook niet je dieet, zonder een verstandig matig voedingspatroon zal vet verliezen niet lukken.