FitVandaag - Testosteron op peil houden
Info nu! - Bedrijfsboodschap
Op natuurlijk wijze je testosteron productie op peil houden of brengen


Testosteron is het mannelijk geslachtshormoon. Voor een goede gezondheid is het erg belangrijk, om fit en energiek en een gezonde seksdrive te hebben is een hoog testosterongehalte onontkomelijk. Dit geldt voor mannen maar ook voor vrouwen, vrouwen hebben uiteraard een lager niveau van dit hormoon, maar ook bij hen is het aanwezig en zorgt het voor een gezonde seksdrive en goede gezondheid. Er zijn natuurlijk manieren om dit kunstmatig, door het gebruik van synthetische hormonen, maar gebruik daarvan zal altijd zorgen voor ongewenste bijwerkingen en zeker op lange termijn zorgen voor schade. Die weg is dus wel mogelijk maar niet wijs.

De meeste jonge mensen hebben in de pubertijd volop hormonen in hun lijf, hoewel sommigen met een zwakke fitheid of overgewicht ook dan al in de problemen kunnen zitten. Naarmate we ouder worden zal de testosteronspiegel begin te dalen, dat begint zo rond 30 jaar en rond ons 40 ste zal dan merkbaar beginnen te worden. Maar gedrag en levenswijze speelt hierin een duidelijke rol. Er zijn manieren om op natuurlijke wijze ons testosterongehalte op peil te houden en te verhogen te verhogen. Uiteraard kunnen we veroudering niet stoppen maar wel vertragen.

 
Hieronder een 9 tal punten die helpen om onze hormoonhuishouding te stimuleren.

1 Slaap voldoende, zorg dat je uitgerust ben, slaaptekort zorgt voor een hoog cortisol gehalte en dan gaat de aanmaak van testosteron tegen. Probeer dus om voldoende slaap te krijgen, indien mogelijk, slaap 1 x in de week een dag uit. Langdurig slaapgebrek is een gezondsheidskiller.
 
2 Doe aan krachtraining, een paar per week aan de ijzers hangen en je zelf flink laten werken helpt enorm. Leg het accent op de grote oefeningen, squat, deadlift, presses etc.  Hou de herhalingen tussen de 5 en 12 en train kort. Als je niet van sporten houdt kun je zwaar werk doen, tuin werk misschien. Hoe dan ook, zorg dat je lijf een paar keer per week hard moet werken. Hou dit wel kort, put jezelf niet uit. Je moet een impuls geven, niet proberen je lijf te slopen.3 Doe niet teveel langdurige cardio, dat zorgt voor een verhoging van de corisol spiegel, zie ook 1. Mensen die veel aan duursporten doen hebben een verlaagd testosterongehalte. Dit blijft uit Duurtraining en testosteronspiegel

4 Eet Voldoende goede vetten. Denk aan vette vis en olijfolie. Vetten zijn nodig als bouwstof voor testosteron. Vetten hebben een slechte reputatie, maar dat is grotendeels onterecht, het is niet vet maar de combinatie van slechte koolhydraten en vet dat ongezond is, dit is combinatie met een lui leven is de hoofdoorzaak van een gebrek aan fitheid en overgewicht.

5 Zorg voor een goede bloedsuikerspiegel. Het eten van veel koolhydraten verstoort dat, zeker de snelle koolhydraten verstoren dat en verlagen daarmee het testosterongehalte. zie ook testosteron-houdt-man-lang-gezond

6 Zorg voor een gezond vetpercentage, te veel vet produceert oestogeen, het vrouwelijk geslachtshormoon, dat is nou precies wat een man niet nodig heeft. Overgewicht is tegenwoordig bijna normaal, een volwassen iemand zonder buik is bijna zeldzaam. Dat is niet normaal, een volwassen man zou ongeveer een vetpercentage moeten hebben van 15%, dan heb je een platte buik, een sporter zou zichtbare buikspieren moeten hebben. Rond 10% vet begint dan ongeveer.


7 Vervang vlees niet door soja producten, die zorgen ook voor verhoogde oestrogeen productie. Een mens is een omnivoor, wij hebben een spijsvertering die gemaakt is om alles te eten. We horen dus vlees te eten, het argument van vegetariers tegen slechte behandeling van dieren is zeer valide, maar helemaal stoppen met vlees eten is fout. Soja als vleesvervanger is daarom fout. Er is niks mis met vlees op zich, veel vleeseters eten wel veel andere rommel en dat maakt hen ongezond. Het vlees krijgt dan onterecht de schuld.

8 Alcohol, een geweldige killer van onze testosteronproductie, met mate nog niet zo maar bij regelmatige overdaad zeer schadelijk voor je mannelijkheid. Lijkt me een dooddoener, overmatig alcoholgebruik is een sloper. Kijk naar de prachtige bierbuik van grote drinkers, vaak in combinatie met stokjes als benen.

9 Een actief seksleven, in tegenstelling tot wat in sommige sportkringen gebruikelijk was (soms nog is) is een actief seksleven zeer positief voor onze testosteronproductie. Zelfs het in de omgeving zijn van mensen die je seksueel aantrekkelijk zijn helpt daarbij. Ook soloseks helpt. Dus wees seksueel actief, zorg dat je de in de omgeving van aantrekkelijke mensen bent. Al zulk soort zaken, binnen gezonde grenzen uiteraard zijn zeer positief voor je testosteron productie. Zie ook link onder punt 8