FitVandaag - Tapering, hoe te doen?
Info nu! - Bedrijfsboodschap
                                       
 
 
 
Tapering: wat is het?, is het zinvol, en hoe doe je het?
 
 
Tapering is een relatieve rustperiode inbouwen in je training  in de aanloop naar een belangrijke wedstrijd. Het doel is om te pieken op dat moment en te zorgen dat je mentaal en fysiek scherp en fris bent als het startschot klinkt. 
Dit is vooral van belang voor individuele sporters, minder voor teamsporters, die moeten vaak een heel seizoen wedstrijden spelen en zullen altijd een redelijke vorm moeten hebben, maar puur toewerken naar een 100% topvorm is voor hen erg lastig. Je ziet dat ook vaak in de praktijk, bijvoorbeeld bij het afgelopen WK voetbal, waar een flink aantal topspelers verre van in topvorm was. Het zware clubseizoen had zijn tol geëist.
 
Van pretparken & circussen tot complete vakanties en van sport, wellness & beauty tot DVD's je vindt het op ticketveiling.nl voor de prijs die jij wenst!
 
 
 
Individuele sporters zoals zwemmers, atleten, roeiers, wielrenners willen en moeten vaak pieken op een of een paar momenten in hun seizoen. Zei het om zich te kwalificeren voor toernooien of om op toernooien hun beste prestatie's te bereiken. Het is natuurlijk belangrijk om juist op die momenten het beste in jezelf naar boven te halen. Dit zowel mentaal als fysiek. Die twee staan overigens niet los van elkaar, maar kunnen elkaar versterken maar ook verzwakken.
Er bestaan verschillen van mening over het nut van tapering, maar mijns inziens is er weinig twijfel over het nut, het is niet mogelijk om langdurig zowel mentaal als fysiek helemaal op de toppen van je kunnen te presteren. Tegenstanders van tapering zeggen dat als je moet taperen omdat je simpelweg overtraind bent geweest en dat rust die overtraining min of meer opheft. Deze opvatting gaat mijns inziens in tegen de basisprincipes van trainen. Om te verbeteren zul je vermoeidheid en schade moeten creeeren om een stimulans uit te lokken.
Mijn antwoord daarop is dat als na tapering je beste niveau van dat seizoen bereikt er meer aan de hand moet zijn dan alleen het wegwerken van overtraining. zie Supercompensatie
 
Wat is tapering nu precies?, dat is het af laten nemen van de trainingbelasting door de omvang/volume van de training te verminderen maar met het behouden van de intensiteit. Dit geeft het lijf de mogelijkheid om geheel te herstellen van de trainingsprikkels en als het ware een grote supercompensatie mogelijk te maken.
 
 
 
 
Een ander punt, maar dat is misschien meer mijn persoonlijke mening, is het mentale aspect, een onderdeel daarvan is het wennen aan de wedstrijdlengte. Het is belangrijk om een gewenning te krijgen aan de tijd die je nodig hebt om je sportonderdeel te voltooien. In normale training doe je vaak langere trainingen op een lagere intensiteit en kortere (interval)trainingen op wedstrijdintensiteit. Ik denk dat het belangrijk is om in de aanloop trainingen te doen die qua tijd overeen komen met je wedstrijd duur.   
Verder is het natuurlijk ook belangrijk om je wedstrijdsnelheid en intensiteit na te bootsen. Dit doe je door je wedstrijdtempo te gebruiken in je training, maar wel in kortere stukken. De hele wedstrijdlengte op racesnelheid nabootsen is natuurlijk bijna niet mogelijk en veel te inspannend.
Hoe lang moet een tapering duren? Ik denk dat 7 a 10 dagen genoeg is. Gaat het langer duren dan zul je langzamerhand weer gaan inleveren qua prestaties omdat je lijf onvoldoende trainingsprikkels meer krijgt. De week voor de tapering train je nog hard door, in de eerst helft van de tapering doe je nog korte training op wedstrijdsnelheid, maar wel met langere pauzes tussen de intervallen en met minder volume.
In de laatste 3 dagen rust je vooral en bereidt je je voor op de wedstrijd. Doe 4/5 dagen voor je wedstrijd nog een submaximale test. Zorg daarna dat je ook weet hoe de specifieke wedstrijdomstandigheden zullen zijn, zodat je niet voor onverwachte verrassingen komt te staan.
 
Zorg verder ook voor een duidelijk wedstrijdplan, je moet je eigen wedstrijd plannen en die niet laten bepalen door de omstandigheden en of tegenstanders. Doe je het goed, dan zul je kunnen presteren op een persoonlijk hoog niveau.
 
 
Lekker winkelen zonder zorgen - Gratis verzending en retour
 Boek bestellen online? via de banner klikt u naar naar bol.com Ook sportbenodigdheden zijn tegenwoordig via Bol te verkrijgen.
 
 
Terug naar sporten