FitVandaag - Sporten/training
Info nu! - Bedrijfsboodschap
Sport en spel
 
 
 
Wat kunnen we onder sporten verstaan?

 
 
Voor veel mensen is iedere vorm van bewegen waarbij in meer of mindere mate een inspanning wordt verricht sport.
 wat is topsport?
Wij maken wat meer onderscheid: er zijn spel sporten en pure prestatie sporten. Het grote verschil zit in de meetbaarheid van de sport, die is er vaak niet bij spel sporten en wel bij prestatie sporten. Als het gaat om tijd, afstand of gewicht is dat puur objectief meetbaar. Bij spel sporten is dat niet zo, daar is een aantal afgesproken regels datgene wat bepaald wie wint of niet. En de tegenstander speelt een grote rol.
 
Sporten is voor ons een fysieke bezigheid, waarin we proberen om onze persoonlijke grenzen op fysiek gebied te vinden en indien mogelijk te verleggen. Is dit niet het geval dan spreken wij niet van sporten.
 
Naast fysieke kwaliteiten komen daar natuurlijk ook andere zaken bij zoals techniek e.d. Maar dingen als samenspel tussen teamleden of een subjectieve waardering van een jury, vallen daar niet onder. De reden die we daarvoor hebben is dat we zuiver kijken naar zaken die trainbaar en 100% objectief meetbaar zijn.
 spel of sport?
Sporten die daar niet aan voldoen vallen voor ons dus niet onder zuivere sporten. Spel sporten en jury sporten vallen niet onder ons definitie. Natuurlijk is er voor de meeste van die "niet" sporten ook zeker veel fysieke kwaliteit nodig, maar dat is niet 100% doorslaggevend. 
 
Zuiver objectief te meten zaken zijn tijd, afstand, hoogte, gewicht. Hoe het gedaan wordt en met welke techniek dat gedaan wordt is niet van belang. Het gaat om de pure absolute prestatie.

 Die objectief te meten prestaties komen voort uit te trainen kwaliteiten. Van moeder natuur hebben we potentieel talent meegekregen en d.m.v. training proberen we die kwaliteiten zo goed mogelijk te benutten. Naarmate we beter getraind zijn en dichter bij ons maximale potentieel komen, wordt het steeds moeilijker om trainingen te vinden die ons lichaam nog een prikkel geven om te verbeteren.
 
Daarnaast speelt belastbaarheid ook een grote rol. Simpelweg meer en harder trainen zal op den duur niet werken en zorgen voor overbelasting en blessures. Een belangrijke basis regel is dat je zo hard kunt trainen als je lijf kan herstellen. In de praktijk betekent dit dat het beter is om te weinig te doen dan te veel.
 
Fysieke training is het verstoren van het evenwicht van het lijf en daarmee een prikkel te geven om zich aan te passen. De volgende training moet pas plaatsvinden als die verandering heeft plaatsgevonden. Komt die prikkel te vroeg dan is het lijf nog niet hersteld, komt die te laat dan is het effect van de training alweer weggeebt. Naarmate iemand dichter bij zijn of haar persoonlijke grenzen komt, wordt het steeds lastiger om nog te verbeteren. De trainingsprikkels zullen steeds beter afgestemd moeten worden.  


 
KRACHT, UITHOUDINGSVERMOGEN, SNELHEID, FLEXIBILITEIT, TECHNIEK ETC.
 
Voor bijna iedere sport heb je delen van al die facetten nodig. Maar in hoeverre en in welke mate verschilt enorm:indoorsporten
 
  • Een lange afstandloper heeft veel uithoudingsvermogen nodig maar niet zoveel kracht
 
  • Een roeier heeft ook veel uithoudingsvermogen nodig maar daarnaast ook een flinke dosis kracht
 
Het is dus erg belangrijk om voor je eigen sport goed te kijken welke kwaliteiten de prestatie beinvloeden en daar je training op af te stemmen. Doe je dit niet dan is het zeer goed mogelijk dat je zaken traint die je prestaties helemaal niet positief beïnvloeden en mogelijk zelfs negatief.
 
Dus denk je krachttraining nodig te hebben? Waarom is dat dan en welke soort kracht en welke training moet je daar voor doen? Heb je maximale kracht nodig of heb je kracht nodig die langduriger doorwerkt?
 
Denk je dat je uithoudingsvermogen moet toenemen? Welk uithoudingsvermogen is dat dan en hoe zou je dat kunnen trainen? En gaat dat eventueel niet teveel ten koste van je snelheid of techniek?
 
Met andere woorden, trainen is zeker niet alleen doen maar vooral ook goed nadenken, analyseren en kijken naar de resultaten die je boekt.
 
                           

 Bankdrukschema? klik hierBankdrukschema
 
Vetverlies versus spieropbouw klink hier: Vetverlies 
 
Wat is supercompensatie? klink hier: Supercompensatie?
 
Wat zijn Tabata's? klik hier: Tabata's ?
 
Ik ben zelf niet zo'n voorstander van veel voedingssupplementen, ben van mening dat de verkopers vooral dat vooral geld uit de zak willen kloppen, maar voor dit middel maak ik een uitzondering, ik gebruik het zelf ook. Onder de link Glucosamine een onderzoek. Glucosamine beschermt gewrichten bij krachttraining.