FitVandaag - Overvloed
Info nu! - Bedrijfsboodschap
Overvloed en eten?
 
 
 
 
Overvloed - hoe er mee om te gaan?
 
 
 
Oorspronkelijk leefde de mens, net zoals de dieren nu nog doen, volgens de seizoenen!
 
 
Tijden van overvloed (vaak de zomer) wisselden tijden van schaarste af. In tijden van overvloed was het zaak om voldoende reserve op te bouwen in de vorm van een vetlaag. Dit om de tijden van schaarste te kunnen overbruggen. Deed je dat niet dan was de kans groot dat je niet oud werd. De mensen die dus overbleven, in de loop der tijd, waren de mensen die tijden van schaarste goed konden opvangen, door, indien mogelijk, reserves op te bouwen. 
 
Bewust op dieet gaan en daarmee het gewicht beïnvloeden was iets dat helemaal niet bestond, alleen mensen gaan op dieet, geen enkel dier doet dat bewust. Als er voedsel was, dan werd daar op dat moment gewoon gebruik van gemaakt.  
 
gebrek aan bewegingDat we nu dus volop eten omdat er ruim voldoende voedsel voorhanden is, is dus volkomen natuurlijk en gezien vanuit het oogpunt van overleving heel logisch en zelfs wenselijk. Degenen die dat vroeger niet deden zijn de tijden van schaarste niet doorgekomen en zijn door natuurlijke selectie verdwenen. Nu dus niet veel eten in tijden van overvloed is tegennatuurlijk.
 
Nu, in onze moderne tijd, is dat mechanisme eigenlijk overbodig. Tijden van schaarste kennen we eigenlijk niet meer in de westerse wereld, en als we gewoon onze natuur volgen blijven we reserves opbouwen voor tijden van schaarste die waarschijnlijk niet meer zullen komen.
 
De tijd van overvloed is nog te kort geweest om onze natuur aan te passen aan die nieuwe situatie. En hoewel de meeste mensen verstandelijk heus wel weten dat te veel eten niet meer hoeft (en dat het zelfs de gezondheid schaadt) zijn velen toch niet in staat om dat oude oerinstinct te kunnen beheersen.
 
Het resultaat is dat we grof geschat kunnen stellen dat 50% tot 60% van de mensen in de westerse wereld duidelijk overgewicht heeft. Met daarboven ook al een flink percentage dat in de categorie obese valt. Als iemand eenmaal zover is dan blijkt in de praktijk dat men daar bijna niet meer uit kan komen. Het is dus erg belangrijk om overgewicht op tijd te signaleren en in te grijpen. 
 
Op het gebied van overgewicht is wereldwijd gezien de VS koploper, maar Europa is ook al flink op weg om dat slechte voorbeeld te volgen. Mensen met (fors) overgewicht hebben allerlei fysieke problemen en worden gemiddeld duidelijk minder oud dan mensen met een normaal gewicht. Het oude mechanisme dat ons vroeger hielp om te overleven heeft zich nu tegen ons gekeerd.
 
Dat is niet alleen zo bij volwassenen maar ook bij kinderen. Kinderen kopieren het gedrag van hun ouders, en wat je als kind aanleert blijf je meestal gebruiken in je volwassen leven. Dus als je als kind al overgewicht hebt en verkeerde eetgewoontes is het heel moeilijk om als volwassene wel een gezond gewicht te hebben. Jong geleerd oud gedaan werkt hier helaas ook.
 
 
 
Naast het overvloedige aanbod van allerlei voedsel komt daar nog eens bovenop dat we ook veel minder hoeven te bewegen in het dagelijkse leven. Fysiek werk en lopend allerlei dingen doen, zijn een stuk minder noodzakelijke dan vroeger.
 
Die combinatie van teveel voedsel en te weinig beweging heeft in relatief korte tijd gezorgd voor een forse toename in het gemiddelde gewicht van de westerse mens.
  
De oorzaken voor het overgewicht probleem zijn dus volgens ons eenvoudig aan te wijzen maar veel minder makkelijk aan te pakken. Slank en fit zijn gaat helaas niet vanzelf, je moet er moeite voor doen en je verstand gebruiken.
 
De huidige moderne mens heeft zoveel comfort tot zijn beschikking en heeft zoveel voedsel ten alle tijde onder handbereik dat je bewust moet zorgen voor voldoende beweging en bewust moet omgaan met wat je eet, om gezond en fit te blijven. Doe je dat niet dan hoor je al snel bij de ruim 50% mensen met overgewicht. Met alle mogelijke gevolgen van dien.
Overvloed is dus prettig maar heeft ook zijn minder goede kanten.
 
 
 
 
Terug naar Voeding