FitVandaag - Ons voedsel
Info nu! - Bedrijfsboodschap
Bestanddelen van ons voedsel
 
 

 
 
 
Waar bestaat ons voedsel uit?
 
 
 
Eten is de brandstof voor ons lijf. De mens heeft dagelijks goede voeding nodig. Dat voedsel moet gevarieerd zijn en voldoende. Is dat niet zo dat komt onze gezondheid al snel in de problemen.
 
Eten is daarom een heel belangrijke component voor onze gezondheid, misschien wel de meest belangrijke. Als we voldoende energie en van alle bouwstoffen binnen krijgen, dan eten we gezond. Daarnaast matig zijn met "slechte" voeding is een prima uitgangspunt voor een gezond en fit leven.
 
Eten we daarentegen teveel of te weinig, of is het voedsel kwalitatief onvoldoende of te eenzijdig van samenstelling dan liggen er op langere termijn allerlei problemen op de loer. Te denken valt hierbij aan dingen als overgewicht, ondergewicht (anorexia), hart en vaatklachten, suikerziekte, gewrichtproblemen etc.
 
Op bovenstaand plaatje zien we de oude voor velen wel bekende voedselpiramide. Deze piramide vormt nog altijd de basis van een verstandig en gezond voedingspatroon.

 
DE ONDERVERDELING VAN ONS VOEDSEL:
 
 Voedsel bestaat uit macro- en micronutriënten: eiwitten, vetten en koolhydraten noemen we de macronutriënten, vitamines, mineralen en spoorelementen zijn de micronutriënten.
 
Zowel de macro- als micronutriënten zijn noodzakelijk in een volwaardige voedingpatroon en dienen voldoende aanwezig te zijn om tekortenverschijnselen en ziekten te voorkomen.
 
De macronutriënten leveren energie in tegenstelling tot de micronutriënten, die geen energie leveren.
 
De hoeveelheid energie die we binnen krijgen is dus simpelweg een rekensom van de hoeveelheid macronutriënten die we consumeren.
 
Eiwitten en koolhydraten leveren ongeveer vier kilocalorieën per gram, vet levert ongeveer negen kilocalorieën per gram. Alcohol is ook een voedingsstof maar is niet nodig voor een goede gezondheid. Meer dan matig alcoholgebruik leidt meestal tot een slechte gezondheid. Alcohol levert zeven kilocalorieën per gram. De mens is prima in staat om matig alcoholgebruik te verteren, maar velen zijn niet in staat om matig te blijven. Dit is zonder twijfel niet bevorderlijk voor een goede gezondheid.
 
Deficiëntieziekten door een gebrek/tekort aan een bepaalde voedingsstof komt in de westerse wereld bijna niet meer voor. Alleen mensen met ernstige eetstoornissen lopen op dat gebied nog risico. Denk hierbij aan anorexia en boulimie patiënten, en ook aan alcoholisten die weinig eten.
 
WAAROM WORDEN WE DIKKER OF VALLEN WE AF?
  
Een verandering van ons lichaamsgewicht is gevolg van een energieoverschot of energietekort. Het aloude gezegde ieder pondje gaat door het mondje is gewoon waar. Nemen we meer energie op dan we verbruiken, dan neemt ons gewicht toe, is de situatie andersom dan gebeurd het tegenovergestelde. Een andere reden is er nooit!
 
WAAROM IS AFVALLEN, DIËTEN, OP GEWICHT BLIJVEN VOOR ONS ZO MOEILIJK?
 
Daarvoor moeten we eens goed kijken wat er voor zorgt en wat ons drijft om te eten zoals we doen:
  
 
Terug naar Voeding