FitVandaag - Moderne Voeding
Info nu! - Bedrijfsboodschap
Onze huidige voeding vergeleken met de voeding van vroeger.
 


Als we kijken wat we tegenwoordig eten dan zien we dat ons voedsel in korte tijd sterk veranderd is, kijk bv eens in een supermarkt, dat wijkt dat enorm af van wat we altijd hebben gegeten. Een groot deel is tegenwoordig bewerkt en uit zijn originele vorm gehaalt. De samenstelling wijkt sterk af van hoe het in oorspronkelijke vorm voorkomt. En moderne planten en dieren zijn door kweken, voedingswijze en leefwijze vaak een flink eind verwijderd van de natuurlijke vorm die ze nog maar kort geleden hadden.
Kijken we in de natuur dan zien we dat dieren in het wild alleen leven van natuurlijk voorkomende voeding. Dieren die dat niet doen, levend in de nabijheid van mensen, hebben menselijke gewoontes overgenomen, denk bv aan huisdieren en duiven in de stad. De gezondheid van die beesten laat vaak flink te wensen over.
Als mens zijn we genetisch geprogrammeerd om voeding zoals die in natuurlijke vorm voorkomt te eten. Wat we nu doen is die natuurlijke voeding uit elkaar halen en sommige componenten in sterk geconcentreerde vorm eten. De voeding en de eters die prima op elkaar afgestemd waren zijn op die manier losgeraakt van elkaar. Wat in oospronkelijke voeding precies in de juiste hoeveelheden en vorm voorkwam is verstoord geraakt.   
Koolhydraten komen in de natuur nauwelijks in geconcentreerde vorm voor. Eigenlijk alleen in honing en fruit, en honing is eigenlijk ook niet eens echt natuurlijk want honing is door bijen geconcentreerd. Verder komen fruitsuikers natuurlijk voor in fruit in een redelijke hoeveelheid, maar waren van oudsher slecht in beperkte perioden beschikbaar en niet zoals nu het hele jaar door. En zelfs fruit in natuurlijk vorm bevat procentueel niet zoveel suiker.
Wat we nu vooral eten komt uit granen, aardappel en rijst en fruit. En dat zijn altijd bewerkte en zeer makkelijk te verteren koolhydraten die onze natuurlijke wijze van eten niet eens benaderen.
Maar, zou je kunnen zeggen, waarom vinden mensen suikers en koolhydraten dan vaak zo lekker? Van oudsher leefden we met de seizoenen, in tijden van overvloed, als eten voorradig was aten we veel om reserves op te bouwen voor tijden van schaarste. Dus als fruit rijp was, aten we er veel van en konden we ook het snel verteren en omzetten in vet. Fructose (fruitsuiker) is een suiker die zeer geschikt is om vet aan te maken. En in tijden van schaarste konden we dan teren op die reserves. Zoals we nu nog zien bij veel dieren. Vogels eten een struik met bessen helemaal leeg als ze de kans krijgen. Beren eten zich tonnetje rond aan bessen en zalmen als ze de kans krijgen. Voorbeelden verder te over.
Wij zijn die levenswijze geheel kwijtgeraakt. We leven altijd in overvloed en hoeven eigenlijk geen reserves op te bouwen. Maar dat gaat natuurlijk in tegen ons basale instinct. Dat vertelt ons te eten als er eten is. En dat doen we dan vaak ook.
Met alle gevolgen van dien, het opbouwen van vetreserves blijft maar daargaan en dat gebeurt ook nog eens met voeding die niets meer van doen heeft met onze natuurlijke voeding. De gezondheid van de gemiddelde mens toont het resultaat.
Terugkomend op deel 1, waarin ik beweer dat vet zowel als voeding als als energieopslag de meest natuurlijk vorm is, zien we dat in ons huidige moderne dieet, de functie van vet niet meer goed kan functioneren. Het eten van overdadig veel koolhydraten in vaak ook nog eens simpele bewerkte vorm zorgt ervoor dat onze bloedsuiker continue veranderd. Dit zorgt ervoor dat in plaats van vet, vooral suikers de belangrijkste energienbron zijn geworden. De alvleesklier moet hard werken om voldoende insuline aan te maken om de schommelde bloedsuikerspiegels te controleren en dat die schommelende bloedsuikers zorgen ervoor dat mensen vaak eetbuien hebben. Met als gevolg dat de huidige moderne mens vaak overgewicht heeft en ziektes zoals suikerzuikte komen veel voor. Velen kunnen simpelweg niet omgaan met de huidige overvloed aan voedsel en met name bewerkt voedsel vol koolhyraten. Die ook nog eens erg goedkoop zijn. Hoe ongezonder het voedsel hoe goedkoper het vaak is. 
Deze afwijking van onze natuurlijke voeding zorgt voor veel problemen. Daarbij speelt ook nog eens de macht van bedrijven die voedsel bewerken die niet graag zien dat we die minder zouden eten.
 
 
Vervolg Koolhydraten, welke kennen we? volgt