FitVandaag - Maximale hartslag bepalen
Info nu! - Bedrijfsboodschap

 
 
Lekker winkelen zonder zorgen - Gratis verzending en retour
 

220 min je leeftijd geeft je maximale hartslag ?
 
 
Vaak hoor of lees je dat de maximale hartslag van een persoon te berekenen of bepalen is met de volgende stelregel: 220 min je leeftijd. Deze regel is ooit bedacht door een cardioloog die de grens gebruikte om patiënten te begrenzen tijdens hun harttesten. Werd die grens bereikt dan stopte hij de test uit voorzorg, dit puur uit veiligheidsoverwegingen. Of dit trouwens wel veilig was valt zeer te betwijfelen. Hoe deze regel later is uitgegroeid tot de huidige stelregel is mij onbekend. Wel weet ik dat deze regel redelijk zinloos is en vaak een flink stuk mis kan zitten. Waarden die 10/20 slagen afwijken van die regel zijn geen uitzondering. 
De enige manier waarop je maximale hartslag bepaalt kan worden is door het doen van een uitputtingstest, dit moet je alleen doen als je echt gezond bent anders alleen het toezicht van sportarts.

Je maximale hartslag is ook inspanningssoort gebonden. Een hardloper bijvoorbeeld zal op de fiets zijn maximale loophartslag niet bereiken. Dat komt omdat tijdens een inspanning waar een lijf niet voor getraind is het spierstelsel al voor het bereiken van het maximale zuurstofopname niveau zal verzuren. Het hart en de longen kunnen wel voldoende zuurstof leveren maar de spieren kunnen het niet verwerken. Op zich logisch natuurlijk want training is specifiek, om ergens goed in te worden moet je die bezigheid trainen.

Spinning Bike Kopen? Groot Assortiment En Gratis Thuis Bezorgd Spinbikes koop je bij Fitnesskoerier.nl. Gratis bij je thuis bezorgd. Officieel dealer, goede service


Natuurlijk zijn er sporten die dicht bij elkaar liggen en goed samengaan. Bijvoorbeeld schaatsen en wielrennen gaat goed samen qua spiergebruik, hoewel schaatsen natuurlijk veel meer techniek vereist. Aan de andere kant zou je zwemmen kunnen nemen, veel zwemkracht komt uit de romp en het bovenlichaam, een zwemmer zal daarom niet goed hardlopen of fietsen. Hij is daar simpelweg niet in getraind.
Verder maakt voor de slagfrequentie ook de houding van je lijf nog uit, hoe verticaler je lijf staat, hoe meer het hart bloed tegen de zwaartekracht in moet rondpompen, en daarom dus een hogere hartslag.
Het hebben van een hoge maximale hartslag zegt overigens weinig tot niets over je conditie of talent. Niet je hartslagfrequentie alleen is daar bepalend voor, maar het gaat om frequentie en slagvolume van het hart. Het gaat er immers om hoeveel bloed je hart kan rondpompen, niet hoe snel het kan slaan. Vaak is de maximale hartslag van een goed getraind persoon wat lager dan de gemiddelde hartslag van de meeste mensen, dat komt omdat het volume van hart groter is en het kost nu eenmaal tijd om die grote hoeveelheid bloed uit het hart te pompen.
Nu de test, je moet fris en uitgerust zijn voor deze test, gebruik dus ook de sport die je beoefent of die daar het meest dicht in de buurt komt. Voor veel sporten zal dat dus lopen zijn en niet fietsen. (fietsen word vaak gebruik omdat het zo lekker makkelijk is in een testsituatie). Zorg dat je een hartslag meter draagt. Ga nu na een warming up beginnen met de test, kies een constant tempo dat je bij benadering ongeveer 15/20 minuten kunt volhouden. Op het moment dat je voelt dat je bijna snelheid moet verminderen haal je nog even alles uit de kast via een eindsprint. De hartslag die je daar zult zien zal zeer dicht tegen je persoonlijke Max aanzitten. Als je met een groep deze test zou doen, zul je zien dat de stelregel 220 min leeftijd echt niet klopt. Uitzonderingen daargelaten natuurlijk.