FitVandaag - Krachttraining voor roeien
Info nu! - Bedrijfsboodschap
 
 
 
 
Snelle roeiers zijn sterke roeiers
 
 
Naast techniek en uithoudingsvermogen is roeien van de duursporten die we kennen de sport waar kracht de grootste rol bij speelt, lichaamsgewicht speelt wel een rol, maar als de het extra gewicht nuttige spiermassa is kan kracht het negatieve aspect van een hoger gewicht compenseren en zelfs overstijgen. Er is een duidelijk verband tussen kracht en roeisnelheid, de snelste roeiers zijn ook vaak de sterkste roeiers. Nu is dat voor een flink deel natuurlijk ook gewoon het talent dat die snelle roeiers hebben, maar naast talent hebben moet je dat talent natuurlijk ook ontwikkelen via training.
 
Omdat een relatief hoog gewicht positief is zij roeiers daarom meestal lang en relatief zwaar. Mannen van 100 kg of meer en een meter of 2 zijn geen uitzondering, eerder regel. Een gemiddelde mannelijke toproeier is ruim 1.90. Hetzelfde geldt in verhouding voor de vrouwen. In het roeien zijn er ook lichtgewichtroeiers, maar de records voor de lichtgewichten zijn allemaal minder snel. Een hoger netto (vetvrij) maakt je dus sneller.
 
 
 
 
Squat
Kijkend naar de roeibeweging, dan zien we dat vooral de benen en heupen veel werk verrichten, ook de rug verricht veel werk, de armen lijken ook veel werk te doen, maar dat valt eigenlijk wel mee. De rest van de spieren is niet zo direct betrokken.
Roeiers zijn daarom ook vaak te herkennen aan hun lengte, met sterke benen en billen, en sterke rug, maar niet al te dikke armen, en geen sterk ontwikkelde borst of schouders aan de voorkant. De achterkant van de schouders zijn natuurlijk wel sterk, die doen een boel werk.
 
Krachttraining voor roeiers zal dus gericht moeten zijn op de strekbeweging van de benen en de heup, de strekbeweging van de rug en de laatste doorhaal van de armen.
Als ondersteuning moeten de spieren die niet veel werk veel verrichten getraind worden voor het evenwicht.
Voor boordroeiers is daar nog het verschil in links en rechts, de kant bij de riem werkt harder en is dan ook meestal sterker, dit kan een oorzaak zijn voor blessures.
Ook de rompspieren moeten sterk en stabiel zijn. Een sterke core is de verbinding tussen riem en benen.
 
Oefeningen die zeer geschikt zijn voor roeiers zijn met name de deadlift, squat (front en back), pulloefeningen en dynamische oefeningen als voorslaan en trekken.
Als ondersteuning zullen er wat oefeningen gedaan moeten worden worden met name de duwspieren, hier zullen de borst, de schouders en de triceps. Geschikte oefeningen zijn bankdrukken en staand frontpressen geschikt. Stand frontpressen is ook een prima oefening om de bovenrug te versterken.
 
                                                                              Frontpress (staande press)
 
Voor de romp zijn met name plankoefeningen geschikt, zowel voor als achter en links en rechts. Hier kan de hele core meer versterkt worden. Ook legraises, Zowel liggend als hangend zijn erg nuttig. Hier versterk je met name de ligging van bekken mee. En hoe stabieler dat is hoe beter.
 
Training zal me name gericht moeten zijn op sterker worden, wat nog vaak veel gebeurt is het maken van teveel herhalingen, dat traint niet de kracht maar de uithouding, dat is mijns inziens weinig zinvol, je uithouding moet je trainen via het roeien zelf. Hou de herhalingen daarom laag, het is beter om wat meer setjes te doen met weinig herhalingen, dan een paar langere sets
Dus wel 5/8 x 5 herhalingen met deadlift, niet 3 x 15.  Neem ook voldoende rust, korte pauzes betekenen onvolledig herstel. Neem de tijd.
 
Deadlift
 
Voor de ondersteunende oefeningen is het niet zozeer van belang om veel sterker te worden, hier kan wel gewerkt worden met wat meer herhalingen, kortere rust en minder sets.
Effect op gewicht, om aan te komen, zij het nu vet of spieren is een energieoverschot nodig, dus wil je wat massa winnen eet dan voldoende, met name proteine en de juiste vetten. Lichtgewichten die niet willen aankomen kunnen ook gewoon krachtraining doen, maar zullel energie neutraal moeten eten. Op die manier zullen ze niet aankomen. 
De krachtstoename zal dan minder zijn maar betere aansturing van de spieren kan ook krachtstoename geven zonder extra massa te winnen. 
 
 
Sprinten op de Ergometer, 500 meter gericht.  Kracht is nummer een!