FitVandaag - Koolhydraten noodzakelijk?
Info nu! - Bedrijfsboodschap
 
Hoeveel koolhydraten hebben we echt nodig?
 

In onze huidige voeding zitten veel koolhydaten, ze zijn makkelijk te bewaren, we vinden ze vaak lekker, ze zijn vaak goedkoop, en makkelijk om mee te nemen en te bereiden.
 
Dus er zitten veel voordelen aan op het eerste gezicht.
 
Maar er zijn ook nogal wat nadelen, vooral op de wat langere termijn, 
 
Koolhydraten zijn niet zo goed voor ons gebit, te vaak een suiker moment in de mond voedt bacterieen met kans gaatjes.
Koolhydraten worden snel opgenomen door de maag en kunnen daarom makkelijk worden overgegeten, dat zorgt dan voor overgewicht.
Met name de simpele snelle koolhydraten verstoren ons bloedsuikerniveau erg makkelijk met op termijn gezondheidsproblemen en het ontstaan van suikerziekte.
 
Dus er zijn ook nogal wat redenen om het eten van koolhydraten eens onder de loep te nemen.
Hoe noodzakelijk zijn koolhydraten nu eigenlijk? strikt genomen niet, we kunnen leven zonder koolhydraten, door alleen vetten en proteine te eten kunnen is dat prima mogelijk, de benodigde glucose kan door ons lichaam zelf worden aangemaakt. Dus echt noodzakelijk zijn koolhydraten niet.
Maar helemaal zonder koolhydraten is wel erg beperkend qua voeding, dus laten we eens kijken hoeveel we eigenlijk nodig hebben voor een goede gezondheid.
 
Onze hersenen werken graag op glucose, daarnaast kunnen ook tot wel 80% werken op ketonen (vetverbranding), maar als we uitgaan van glucose dan kunnen we rekenen op 400 calorieen per dag ruwweg wat we nodig voor de hersenen alleen. Lichaamsgrootte maakt in dit geval niet zo veel uit. Het energie verbruik bij mensen voor de hersenen is redelijk constant. 400 calorieen staan voor 100 gram koolhydraten.
Daarnaast verbruiken onze spieren bij bepaalde inspanningen glycogeen, bij rustige inspanningen niet zo zeer, dat kan prima op vet, maar korte zware inspanningen gaan het best op spierglycogeen. Mensen die aan sport doen, of werk doen waarbij regelmatig inspanningen gedaan worden die dicht bij het maximum liggen verbruiken daarbij glycogeen. 
 
Nu is het zeker niet zo dat alle energie bij zware inspannigen uit glycogeen komt dat is afhankelijk van de zwaarte van de inspanning.
Rustigere langdurige inspanningen kunnen hoofdzakelijk op vetverbranding verricht worden. Daar is dus maar weinig glycogeen voor nodig.
Iemand die veel sprint of zwaar tilt zal dus wel flink energie halen uit de glycogeenvoorraad in de spieren en ook uit de lever. Het is verstandig om dit aan te vullen.
Afhankelijk aan de lichaamsgrootte en lengte van de inspanningen kan er enkele honderden tot wel 500 cal per uur gebruikt worden aan glycogeen.
Zulke inspanningen duren vaak niet zo lang. We kunnen nu eenmaal niet erg dicht tegen ons maximum aan presteren. Dus heel veel glycogeen wordt er niet verbruikt
 
Stel dat dit 500 extra calorieen zijn dan zijn er in totaal 900, 400 voor de hersenen en 500 voor de spieren nodig. Dat zou 225 gram koolhydraten zijn.
Iemand die geen zwaar werk doet of die niet sport of alleen redelijk rustig heeft voor de spieren veel minder nodig. Eigenlijk volstaat dan de 400 cal. oftewel 100 gram voor de hersenen. De rest van de voeding kan dan bestaan uit vet en proteine.
 
Dus, hebben we koolhydraten nodig, nee.
Wat gebruiken we via de hersenen, een gram of 100 als we niet in ketose zijn.
Doe je zwaar werk of train je hard dan kun je ruwweg 125 gram per uur extra gebruiken.
 
Voor welke mensen is een voeding die de koolhydraat inname beperkt zinvol?
 
Mensen die eetverslavingen hebben, zijn zeer gebaat bij een stabiele suikerhuishouding om hun eetaanvallen te leren beheersen.
Mensen die overgewicht hebben en daarbij fysiek niet zo actief zijn en ook niet serieus aan sport doen.
Mensen met specifiek klachten zoals diabetis 2 kunnen zeer goed profiteren van een laag koolhydraat dieet. 
Duursporters kunnen ook prima functioneren op een voeding die hoofdzakelijk de vetverbranding gebruikt.
 
Er ook mensen die minder goed op een laag koolhydraat dieet zullen functioneren.
 
Mensen die willen aankomen, spieren willen opbouwen kunnen beter, wel gericht, wat meer koolhydraten tot zich nemen.
Mensen die van nature dun zijn en een snelle stofwisseling hebben reageren vaak ook niet zo goed op weinig koolhydraten.
Niet duursporters die wel veel energie gebruiken zijn ook gebaat bij wat meer koolhydraten in hun voeding.
 
vervolg..