FitVandaag - Koolhydraten, wel of niet?
Info nu! - Bedrijfsboodschap
 
 
 
 
 
Dieten en voeding laag in koolhydraten is erg in de mode op dit moment. Niet zonder reden, want onze moderne voeding loopt over koolhydraten / suikers met alle gevolgen van dien? Nu is het vaak zo dat juist de mensen die het het minst nodig hebben zich bezig houden met voeding, dat is ook hier het geval. Juist degenen die het meest profijt zouden hebben eten koolhydraten volop! 
 
Maar los daarvan. Is een laagkoolhydraat voedingspatroon wel voor iedereen geschikt? En zo nee, voor wie niet en in welke omstandigheden niet? 
 
Eerst even kort, in welke voeding vinden we koolhydraten? Naast vetten en proteine zijn er koolhydraten. Die kunnen we vinden in granen, rijst, pasta, knollen, fruit en alles wat ervan gemaakt is. Dus brood, koek, snoep, frisdrank, sappen. Veel van die voeding bevat koolhydraten in een geconcenteerde vorm. Dat is de kern van het probleem. Koolhydraten in natuurlijke vorm, zoals in zuivel, fruit, groente komt daar relatief (procentueel gezien) maar in beperkte mate voor. Dus als we als mensen zulke dingen eten is er eigenlijk geen probleem.  
 
Maar als we koolhydraten en suikers in geconcentreerde vorm eten dan gaat het al snel mis. Koolhydraten kunnen heel makkelijk en snel door ons lichaam opgenomen worden. Veel sneller dan we energie nodig hebben. Het is makkelijk om te overeten met een koolhydraatrijk dieet. Daardoor verstoren koolhydraten onze bloedsuikerspiegel. In ons bloed zit maar ongeveer 4 a 5 gram glucose. En dat niveau moet binnen vrij nauwe grenzen blijven. Teveel glucose wordt snel via de aanmaak van insuline aan het bloed onttrokken. Naar de spieren, lever en als die vol zitten wordt het ongezet in vet.
Af en toe een insulinepiek is voor een gezond mens geen probleem, maar gebeurt dat te veel en te vaak dan komen we in de problemen. We worden insuline recessief, dat betekend dat we niet meer voldoende reageren op de aanmaak van insuline en dus onvoldoende in staat zijn om teveel aan bloedsuiker te verwerken.
De alvleesklier die de insuline aanmaakt gaat eerst meer en meer insuline produceren maar houdt daar later mee op. Ouderdomssuikerziekte heet dat. Tegenwoordig zien we dat op steeds jongere leeftijd de kop opsteken. De term ouderdoms suiker is eigenlijk niet meer juist.
Het resultaat zien we om ons heen, veel mensen zijn te zwaar en vooral te vet. En velen die redelijk op gewicht zijn, zijn toch te vet. Zogenaamd skinny fat, dat komt door onze moderne levensstijl die maar weinig fysieke inspanning vergt en zorgt dat we verzwakken en weinig spieren overhouden.  
 
Terug maar de kern: Koolhydraten, voor wie is een dieet lager in koolhydraten zinvol en nuttig?  
 
Groep 1 Allereerst mensen die duidelijk overgewicht hebben en die af willen vallen. Voor hen is een dieet laag in koolhydraten. Zeg maar tussen 50 en 100 gram koolhydraten per dag de meest makkelijke manier on af te vallen. Naast die koolhydraten moet je voldoende proteine en vooral vetten consumeren. Het is niet de bedoeling om een hongerdieet te gaan volgen maar een dieet dat je lichaam vooral vetten laat verbranden en proteine (spieren en organen) spaart. In combinatie met de vetten en proteine moet je wel ruim groentes eten.  
 
Groep 2 Mensen die misschien niet echt te zwaar zijn maar toch iets willen afvallen maar niet sporten en ook niet veel fysiek werk doen. Ook voor hen is een dieet zoals groep een zou moeten volgen prima. Zeker mensen die een druk leven hebben en daardoor vaak ongezond snacken zullen prima functioneren op een hoog vet en laag koolhydraten dieet. Zorg voor 2 a 3 stevige (in calorieen gezien) maaltijden en de langzame vertering zal je de hele dag geen honger laten hebben. Wel blijven drinken trouwens, water is alijd noodzakelijk. En ook groente eten, voor vezels, vocht, vitaminen.  
 
Groep 3 Mensen als groep 2 maar deze sporten wel of willen gaan sporten. Een paar keer week en niet overdreven fanatiek. Doe je aan een duursport dan is laag in koolhydraten blijven prima, doe je aan een spelsport of krachttraining/fitness, dan gebruik je daarbij wel koolhydraten. Voor hen is op de dagen dat je sport met name na het sporten een maaltijd met wel koolhydraten nuttig. Je vult op die manier gebruikt glycogeen (koolhydraten in spieren en lever) weer aan. Hoog vet, laag koolhydraten, plus op sportdagen wel wat extra koolhydraten werkt dan prima.  
 
Groep 4 Mensen die slank zijn, actief en flink sporten. Voor hen is weinig koolhydraten vaak niet het meest nuttig. Een actieve levensstijl verbruikt koolhydraten en als je die niet aanvult zal dat je hormoonhuishouding beinvloeden en zorgen dat je niet optimaal functioneert. Voor hen is een dieet matig in koolhydraten nuttig. Verder is het vaak zo dat mensen die slank een goede insuline respons hebben. Al bij een geringe aanmaak van insuline verwerkt het lichaam teveel aan bloedsuiker. Deze groep moet overigens wel voldoende vetten en proteine eten, dat is altijd belangrijk, maar daarbij ook koolhydraten, wel in hoofdzaak in complexe vorm. En ook niet geconcentreert en alleen maar altijd in combinatie met minimaal proteine.Koolhydraten en vetten tegelijk zijn nooit een goede combinatie. Dit zorgt bijna altijd voor vetopslag.Val je in deze groep maar ben je toch een beetje aan de te zware kant, een paar dagen in de week koolhydraten onder de 100 gram houden en er goed op letten dat je koolhydraatrijkere maaltijden laag in vet houdt.  
 
Groep 5 Echt slanke mensen die daarbij ook erg actief zijn. Zij hebben een hoge verbranding en hebben makkelijk opneembare energie nodig. Voor hen is een dieet laag in koolhydraten niet handig. Deze mensen eten vaak te weinig, koolhydraten zonder veel vetten zal hen helpen om makkelijker energie op te nemen. Voor hen zijn ook simpele snelle koolhydraten nuttig. Dit alleen in combinatie met makkelijk verteerbare proteine. Teveel vetten en vezels etc. zal de vertering vertragen.  
 
Groep 6 Sporters die kracht en massa willen winnen. Dit gaat niet op laag koolhydraten alleen. Met name rond en na het trainen en een aantal dagen per week in totaal heb je koolhydraten nodig. De insuline respons en hormonale reactie van ons lichaam op de koolhydraten is nu eenmaal nodig. Dit is natuurlijk in combinatie met gerichte kracht training. Complexe oefeningen die meerdere gewrichten tegelijk gebruiken met zware belastingen. Niks geen bicepscurl of cable nonsens. Squats, deadslifts, rows, presses. Tijdens een massawin periode zul je ook wat vettoename zien. Maar dit moet natuurlijk dus niet uit de hand lopen. Zorg dus dat begint met een laag genoeg vet percentage, 15% of meer vet? Dan eerst maar eerst zorgen dat jeje abs te zien krijgt.Na een massa toename altijd meteen weer dat extra vet kwijtraken, regel moet zijn dat je tijdens dat proces 2/3 derde van je kracht en spiermassa behoudt. Lukt dit niet dan doe je iets fout.  Ik praat overigens over natural atleten, hormonaal ondersteund is een heel ander verhaal.