FitVandaag - Kies de juiste omgeving!
Info nu! - Bedrijfsboodschap

 
 
Kies de juiste stam


 
Mensen zijn sociale wezens. De meesten kiezen dan ook gezelschap, een sociale groep je zou zeggen stam. Ze ontvangen en geven steun via de omgang met anderen. 
Geven en ontvangen, zijn twee tegengestelde krachten. Steun kun je vooral geven aan groepsleden die minder/zwakker dan je zijn, steun ontvangen doe je vooral van groepsleden die beter/sterker dan je zijn. 
Steun geven geeft je een goed gevoel, steun ontvangen kan je daadwerkelijk helpen. Nou is er natuurlijk niks mis met steun geven, maar om te verbeteren/groeien heb je ook nodig om steun te ontvangen. 
Ik schrijf dit stukje naar aanleiding van het gedrag van een cliënte van me. Iemand die gewichtproblemen had en heeft. Ze zoekt steun op een internetforum met lotgenoten. In mijn ogen is dacht niet echt verstandig, de mensen daar zijn niet sterker/beter dan haar maar zitten in hetzelfde schuitje, dus in plaats van steun krijgt ze signalen dat het allemaal zo moeilijk is en krijgt ze complimentjes voor slechts kleine plusjes. Ze blijft hangen in haar verkeerde gedrag en krijgt geen echte steun om dat te veranderen, sterker nog, eerder valse signalen dat ze er niks aan kan doen.  
Om daadwerkelijk steun te ontvangen moet je een groep zoeken die daadwerkelijk van nut voor je kan zijn. In dit geval niet een groep mensen die ook overgewicht heeft, maar een groep die wel in staat is geweest om gezond te blijven, maar waarschijnlijk beter nog een groep die met dezelfde problemen heeft gekampt maar die nu onder controle heeft gekregen. Daar zou ze daadwerkelijk van kunnen leren, inspiratie aan ontlenen en dus echt steun ontvangen.

De kern van het verhaal is dus als je ergens beter in wilt worden of problemen wilt oplossen gebruik dan je verstand en kies een groep die je kan helpen, niet een groep die bevestigd hoe moeilijk het allemaal wel niet is.
Alcoholproblemen los je niet op in het café,
Overgewicht niet in de snackbar,
Gebrek aan beweging niet voor de tv.
Vul zelf maar verder in.  
 
Kies de juiste stam!