FitVandaag - Jetlag
Info nu! - Bedrijfsboodschap

 

Lekker weer naar binnen!


Koopt u via Bol.com? via de banner kan dat en steunt u ons een beetje

Jetlag, sportprestaties en presteren in het algemeen.
 
 
Het woord jetlag is afgeleid van jet = vliegtuig en lag = achter raken.
 
 
Allereerst wat is een jetlag:  Dat is reizen naar een andere tijdszone, dat kan zijn tegen de klok in naar het Oosten en met de klok mee, naar het Westen. Als we dat doen moet ons lijf zich aanpassen qua slaap/dagritme. Hoe verder je naar een andere zone reist hoe langer het uiteraard duurt om daar aan te wennen.  Reizen in Noord of Zuidrichtingen geeft trouwens geen tijdsverschillen, dus daar is ook geen aanpassing voor nodig.
Verder is er nog een duidelijk verschil door met de klok mee of tegen de klok in te reizen. Dat eerste is makkelijker te verwerken dan het tweede. In het eerste geval moet je namelijk je slaap uitstellen en ben je als je moet slapen echt moe. Je kunt dan vaak wel in slaap komen. In het andere geval moet je al gaan slapen als je nog helemaal geen slaap hebt, dat is voor veel mensen niet bepaald eenvoudig.
Niet alleen het in slaap komen maar ook het moment van ontwaken is een probleem, je lijf zal geneigd zijn om wakker te worden op het moment dat je wakker zou worden op de plek waar je vandaag komt.  Met de klok mee zul je dus veel te vroeg ontwaken, tegen de klok moet je opstaan midden in je slaapcyclus.
 
Welke effecten heeft een jetlag op ons fysieke presteren? Om maximaal te presteren moet ons lijf 100% wakker en alert zijn. Dat is dus moeilijk te realiseren, dus presteren in een andere tijdszone zal daarom vaak al minder zijn. Verder zul je niet goed slapen en daardoor zul je niet uitgerust zijn, logisch dat dit ook tegen ons werkt.
 
Wat kun je zoal doen om een jetlag te verwerken?
 
Het eerste punt is om goed uitgerust te zijn als je vertrekt, hoe frisser je bent hoe meer weerstand je hebt en je lijf energie heeft om zich aan te passen. 
 
Verder is er de methode om de jetlag zo veel mogelijk te negeren (dit werkt alleen bij een korter verblijf). Dat is mogelijk als je maar kort op de nieuwe plek verblijft, dus snel erna weer terugreist en moet presteren op een moment dat goed in je oude slaap/waak ritme valt (midden op de dag).  Je blijft dan zoveel mogelijk je slaap/waakritme houden van de tijdzone waar je vandaan komt. Probeer ook pas kort voor je moet presteren aan te komen.  Het voordeel hiervan is dat je bij terugreizen weer meteen in je normale ritme kunt verder gaan. Ben je aangepast aan een nieuw ritme dan moet immers bij terugkomst weer een volgende jetlag verwerken.
 
Een andere methode is om je ritme al op de plaats van vertrek aan te passen aan de nieuwe verblijfplaats, je probeert als het ware je jetlag al voorheen te verwerken. Dus bij reizen naar het oosten eerder naar bed en vroeger opstaan en naar het westen andersom. Als je langere tijd verblijft op je nieuwe plek en graag zo snel mogelijk op 100% wilt kunnen presteren heeft deze methode de voorkeur. Zaken die je hierbij kunnen helpen zijn niet alleen het slaap/waakritme aanpassen, maar ook je trainingsmomenten aan te passen, dus eerder/later naar gelang de reisrichting. Ook de momenten waarop je je blootstelt aan licht is belangrijk en kan helpen. Als je vroeg moet opstaan en vroeg moet slapen, zorg dan dat je opstaan meteen in het licht bent en dat je als je gaat slapen echt in het donker verblijft.
 
Een algemeen punt voor het verwerken van een jetlag is dat je als stelregen kunt nemen dat voor iedere uur tijdverschil dat je moet overbruggen, je tenminste een dag moet rekenen op dat te verwerken. Er zijn natuurlijk individuele verschillen, maar onderschat een jetlag niet. Het heeft een duidelijk invloed op ons systeem en presteren.      
 
 
 
 
Terug naar Home