FitVandaag - HIT Arthur Jones
Info nu! - Bedrijfsboodschap
 
 
 
Oftewel High Intensity Training voor fitness en bodybuilding.

 
De man die deze HIT trainings methode introduceerde en groot maakte was Arthur Jones, een man met een moeilijk, zeer uitgesproken karakter. Hij is ook de uitvinder van de Nautilus trainingsapparatuur, die gezien kan worden als de basis van bijna alle huidige fitnessapparatuur. Hij maakte een mooi fortuin met behulp van beide. Bekende Bodybuilders die deze methode hebben gebruikt zijn de broertjes Mentzer en later ook Dorian Yates.
Jones ging ervan uit dat vele bodybuilders veel te vaak trainden en ook teveel deden per training op een te lage intensiteit. Dit zorgt ervoor dat men chronisch overtraind was en het lijf niet de tijd gaf om echt te herstellen.
Daar zit zeker wat in, trainen is nu eenmaal voor velen min of meer verslavend. Maar we vergeten vaak dat niet de training ons beter maakt maar het herstel na die training. Herstel kost nu eenmaal tijd, een zware inspanning verwerkt ons lijf niet in enkele dagen. Voor Jones betekende dit niet bijna dagelijks trainen, maar na een training 3/4 dagen pauze nemen en dan pas een volgende prikkel geven.
 
Cardio-fitness, Krachtsport en Klein Fitness Koop je bij Fitnesskoerier Fitnessapparatuur koop je bij Fitnesskoerier.nl. Groot Assortiment Top Merken. Gratis Bezorgd vanaf 50 Euro. Officieel dealer.
 
Verder vond hij dat je je vooral moest focussen op de grote complexe/samengestelde oefeningen om op die manier zoveel mogelijk spieren tegelijk te trainen. Om zo ook een hormonale respons uit te lokken.
Verder geloofde hij erg in het weinig rust principe gedurende een training, de hele training moest zonder lange pauzes uitgevoerd worden. Na een oefening heel kort uitblazen en weer verder.

Nog een punt voor Jones was niet zozeer te kijken naar het gewicht dat je gebruikte maar te kijken naar TUL (time under load), oftewel hoe lang de spier werkt als uitgangspunt voor de belasting. Hiervoor gebruikte hij een langzame manier van uitvoeren van de oefeningen, 3 seconden omhoog, 1 seconde pauzeren, 3 seconden terug, 1 seconde pauzeren enz, en dit tot je niet meer in staat was verder te gaan. En met niet meer in staat verder te gaan moet je dat echt letterlijk nemen, je moest echt tot het gaatje gaan. Juist dat laatste stukje gaf volgens Jones de echte trainingsprikkel.
Hoe is Jones tot zijn methode gekomen? (wat meer over de Jones hier
) Het was een klein agressief mannetje die maar moeilijk wat extra spiermassa kon bouwen. Kijkend naar grote sterke dieren, met name leeuwen bracht hem op een idee. Die deden maar weinig vond hij, vooral veel slapen en luieren met af een korte felle jacht als inspanning. Dit principe heeft hij uitgebouwd, alleen door zijn moeilijke karakter maakte hij er wel een zeer dogmatisch/star geheel van dat het in de praktijk eigenlijk niet uit te voeren is. Maar dat betekend zeker niet dat zijn methode niet waardevol elementen bevat, maar dan met een beetje flexibiliteit bekeken.
 
 

 
Kijkend naar een aantal simpele basisprincipes weten we het volgende:
 
1  Fysieke training is verstoren van het bestaande evenwicht, dit dwingt het lijf om zich aan te passen. Daar voldoet HIT zeker aan. Hoe fitter je bent hoe zwaarder de trainingsprikkel moet zijn om het bestaande evenwicht te verstoren.
2  Principe van
, na een trainingsprikkel moet de volgende prikkel volgen op het juiste moment. Dus pas trainen na voldoende herstelperiode. Volgend op punt 1 is ruim rust nodig om zware prikkels te verwerken.
3  80/20% regel. 80 % van het mogelijke resultaat kun je al bereiken met 20 % procent van de tijd die je nodig zou hebben voor een maximaal resultaat. Als je traint volgens de HIT methode, train je kort en niet vaak. Zorg na een training dat je geheel hersteld bent.
4  Training is specifiek. Als je iets wilt trainen zorg dat ook dat je zeker weet dat de training die je doet zinvol is. Bodybuilders/fitnessers willen graag groter/gespierder/sterker worden. Hiervoor moet je hard en zwaar trainen, maar wel de tijd nemen om die trainingen te verwerken. En je moet vooruitgang boeken, blijf je steken op hetzelfde niveau dan is je training niet effectief (meer).

 
HIT training. 
 
Kort samengevat, train met maximale intensiteit, train kort, train niet te vaak, train via de grote complexe oefeningen.
Een toevoeging van mijzelf. Deze methode is zeer belastend, zorg altijd voor een goede warming up, en wees voorzichtig bij pijntjes, maximale belasting geeft snel blessures.

 
Toevoeging:

Tegenwoordig zie je dat de HIT methode niet vaak meer gebruikt wordt, een in mijn ogen belangrijke reden hier voor zijn de professionele bodybuildings magazines. Die staan vol met schema's die "de profs gebruiken" met als toevoeging welke "voedingssupplementen" ze allemaal gebruiken. Dat is een grote oplichterbende. Professioneel bodybuilding is maar een ding, zoveel mogelijk chemische middelen gebruiken die de spiergroei bevorderen. Training is daar geheel ondergeschikt aan. Alles wat in die bladen staat is voor 90% uit de duim gezogen en de zogenaamde schema's van die prof bodybuilders heeft niets te maken met wat ze werkelijk doen. Vergeet al die onzin als je clean traint en luister naar je eigen lijf.
 
 
 
 
 
Terug naar sporten