FitVandaag - Goede voornemens ja of nee
Info nu! - Bedrijfsboodschap

 
 

Goede voornemens, daar komt traditiegetrouw vaak weinig van terecht.

Als er een nieuw jaar begint zijn er veel mensen die dat moment gebruiken om d.m.v. goede voornemens te gaan proberen om foute gewoontes te veranderen. Velen hebben simpelweg goede voornemens omdat dat nu eenmaal zo hoort.
Traditionele onderwerpen zijn natuurlijk:
 
Stoppen met roken,
gewicht verliezen,
meer gaan bewegen/sporten etc.
 
 
 
Halverwege januari zal de meerderheid al weer op het oude pad zijn belandt en in februari zal bijna iedereen de goede voornemens al weer lang en breed vergeten zijn. Zomaar lukraak goede voornemens hebben werkt dus niet.

Goede voornemens aan het begin van het jaar, op zichzelf staand, werken dus niet.
 
Waarom nou niet?
 
Als je werkelijk iets wilt veranderen heb je een intrinsieke wil nodig. Simpel gezegd, je moet het echt willen! Er moet iets in je leven zijn wat je echt zat bent en dat je werkelijk wilt veranderen. Je moet ook inzien dat jij zelf en niemand anders verantwoordelijk bent voor die situatie.
 
Jij steekt weer een sigaret op,
jij blijft verkeerd en of teveel eten,
jij blijft op de bank zitten in plaats van te gaan bewegen,
Jij drinkt dat glas weer leeg. 
 
Natuurlijk zijn er omstandigheden die het minder makkelijk kunnen maken, maar als je je daar achter blijft verschuilen zul je nooit iets veranderen. Je zult dan namelijk altijd wel een reden vinden waarom je nu niet kunt veranderen 
Een sociaal gebeuren als een goed voornemen aan het begin van een nieuw jaar is niet iets wat uit jezelf komt, je kunt het hooguit gebruiken als steuntje in de rug, maar om dit als hoofdreden te nemen om iets te veranderen is een kansloze zaak, vergeet het!
Als je werkelijk iets wilt veranderen moet je echt willen!, en eerst duidelijk maken voor jezelf waarom je dat wilt, welke voordelen daar aan zullen kleven, welke eventuele nadelen, welke hulp je daar bij gaan gebruiken etc. Als je dat op een rijtje hebt maak je een plan om je doel te bereiken.
Dat plan moet ook realistisch zijn. Iets veranderen gaat niet van de ene dag op de andere. Ga ervan uit dat je af en toe missers zult maken, maar zorg wel dat missers geen reden zijn om helemaal te stoppen. Een dag teveel eten na bv een hele week goed gegeten te hebben is fout maar geen ramp, ga daarna gewoon weer verder.  
Samengevat:
 
Goede voornemens op zichzelf doen meestal niks, je moet de echte wil hebben om iets te veranderen, echt willen breken met een foute gewoonte. Als je dat hebt kun je het redden. Dit uitgangspunt moet je hebben om daadwerkelijk een plan te maken. Zie verder Visie 
 
 
 
Terug naar blogs