FitVandaag - Goed voorbeeld doet volgen
Info nu! - Bedrijfsboodschap
 
 
Lekker winkelen zonder zorgen - Gratis verzending en retour
 

Als je iets wilt bereiken doet goed voorbeeld vaak goed volgen.
 
 
Het kiezen van de juiste "stam" moeten we natuurlijk niet letterlijk nemen, maar als metafoor. Het begrip stam kun je hier invullen als juiste omgeving/vrienden/sportclub etc.
  
Hoewel deze site vooral over gezondheid en sporten gaat, geldt dit principe in veel bredere zin. Als je een taal wilt leren kun beter met mensen omgaan die de taal spreken dan een clubje oprichten met allemaal mensen die die taal ook niet spreken.
Als je wilt leren zwemmen, kun je zelf gaan ploeteren maar zwemles nemen zal beter werken.
Dit geldt eigenlijk op elk gebied. Je kunt leren van mensen die beter dan je zijn, ervaring hebben of die problemen hebben ondervonden en overwonnen die jij nu ondervindt. Je omringen met of opzoeken van mensen die met dezelfde problemen zitten of waar je weinig van kunt leren, kan je misschien een goed gevoel geven, maar zal je weinig opleveren.

Ik schrijf dit naar aanleiding van een klant van mij die moet afvallen voor haar gezondheid, al een maagverkleinigsoperatie heeft ondergaan, nu dus niet veel meer kan eten, maar toch nog moeite heeft om echt gewicht te verliezen. Dit komt, mijns inziens, vooral omdat ze onvoldoende beweegt. Alles bij elkaar eet ze niet veel meer, maar beweegt/sport ook niet veel, dus haar verbranding staat op een heel laag pitje. Het verbruik van energie door 
te worden, in welke vorm dan ook, zal de enige oplossing zijn om hieruit te komen en de vicieuze cirkel te doorbreken.
Wat doet ze nu?, ze neust rond op sites en fora met andere mensen die eet en gewichtsproblemen hebben. Nu heb ik helemaal niets tegen mensen met overgewicht en eetproblemen. Dat is een moeilijk en niet makkelijk op te lossen probleem. Zie "
". Maar op die sites leer je weinig goeds, mensen zitten daar vooral zielig te doen en excuses te verzinnen waarom het voor hen zo moeilijk is om af te vallen of een verstandiger eetpatroon aan te leren. In plaats van daar rond te hangen, kunnen ze beter op zoek gaan mensen die dezelfde problemen hebben gehad en die hebben overwonnen! Daarvan kun ze leren!
Voor iemand met gewichtsproblemen is het kiezen van de juiste stam, mensen opzoeken die wel een gezond eetpatroon hebben, die wel voldoende bewegen, enz.
Doe je dat niet dan blijkt in de praktijk dat je bijna niet in staat zult zijn op je gedrag te veranderen. Persoonlijk zeg ik dan altijd, als je niet duidelijk kiest ontbreekt de echte wil. En zonder echte wil is het heel lastig om iets te bereiken.
 
 
 
 
home