FitVandaag - Fructose
Info nu! - Bedrijfsboodschap
Oftewel fruitsuiker, mede een oorzaak van overgewicht.
 
Fructose is een suikersoort die vooral in fuit voorkomt, maar tegenwoordig wordt het ook veel gebruikt als zoetstof in allerlei andere producten, gemaakt van mais (maisstroop) en gebruikt in frisdranken, koeken, kant en klaarmaaltijden enz.. Fructose is goedkoop om te produceren en smaakt erg zoet, zoeter dan de andere suikers die we kennen. Dus goedkoop en het smaakt erg zoet. Twee pluspunten voor de voedselindustrie. Maar er niet alleen voordelen.
Wat is nu het probleem met fructose?Fructose kan niet direct gebruikt worden door ons lichaam en moet eerst naar de lever om daar verwerkt te worden. Daar wordt het omgezet in glycogeen en triglyceriden (vet). Afhankelijk van hoe groot iemands lever is kan maximaal ruwweg 100 gram glycogeen opgeslagen worden, zit de lever vol dat wordt de rest van de fructose omgezet in triglyceriden (vet) en afgeven aan het bloed en daarna opgeslagen in de vetdepots van ons lijf. Als we actief zijn en suikers verbranden dan wordt er glycogeen omgezet in glucose en afgeven aan het bloed.  
Fructose zorgt dus niet zozeer voor een verhoging van de bloedsuikerspiegel (glucose in het bloed) en geeft dus ook geen toename van insuline. Dat klinkt goed, ons bloedsuikergehalte kunnen we het best weinig laten fluctueren. Andere suikers doen dat wel, die kunnen direct omgezet worden in glucose en ook direct gebruikt worden of bij een overschot opgeslagen in de spieren als glycogeen. De spieren hebben veel capaciteit om glycogeen op te slaan vergeleken bij de lever.
 
Leptine en fructose
 
Een ander probleem omtrend fructose is dat het de werking van leptine verstoord. Leptine wordt aangemaakt door de vetcellen als ze gevoedt worden, ze geven leptine af aan het bloed, en via de bloedbaan komt het dan bij de hersenen terecht, en brengen daar een verzadigingsgevoel teweeg en remmen de eetlust. Fructose verstoort niet het proces van afgifte van leptine, de vetcellen blijven gewoon leptine produceren, maar het verstoord wel dat het in de hersenen kan komen door de overdaad aan vetten die het afgeeft aan het bloed. Met andere woorden, het verstoort ons verzadigingsgevoel.
Hieruit kunnen we terzijde ook afleiden dat een suikerrijke maaltijd die daarnaast ook veel vet bevat hetzelfde doet, dat geeft ook triglyceriden via de vertering van vet en verstoort opname van leptine door de hersenen, met dit verschil dat een vetrijke maaltijd traag verteert en dat gewone suikers wel een insulinereactie geven.   
De slechste combinatie is dus veel fructose en veel vet, zeg maar een fastfood maaltijd. Frisdrank met een vette hap. Geeft geen direct te gebruiken energie en geeft geen verzadigingsgevoel. Een lose / lose situatie, tenzij je aan anorectia lijdt.. 
 
Wat betekend dit nu in de praktijk? fructose met mate en zeker in de vorm van fruit is geen probleem, tenzij je 10 bananen opeet. De vitamines en vezels in fruit in combinatie met de niet zo grote hoeveelheden fructose zijn geen probleem. En iemand die voldoende fysiek actief is zal de lever regelmatig zijn opgeslagen glycogeen laten afstaan en weer ruimte maken voor nieuw glycogeen via fructose.
Grote hoeveelheden fructose, frisdrank, snoep, koek of waar dan ook uit zijn wel direct slecht, ze verstoren ons natuurlijke verzadigingsgevoel na een maaltijd en laten al snel vet opslaan, zelfs als we ruimte voldoende hebben in onze spieren. Andere suikers doen dat niet die kunnen in de lever maar ook in de spieren worden opgeslagen.
 
Wat te doen als je veel fructose gewend bent en waarschijnlijk je leptine werking hebt verstoord? Vaak ben je dan dikker, maar ook mensen die slank (maar actief) zijn kunnen al Leptine resistent zijn.
Stop met het eten en drinken van fructose, dus ook fruitsappen, ga niet direct minder eten maar anders, begin de dag met een Proteinerijke maaltijd koolhydraatarme maaltijd, eet de koolhydraten (suikers) die je eet in natuurlijke onbewerkte vorm, dus zetmeel en volkoren. Eet daarnaast voldoende gezonde vetten, vette vis, olijfolie, kokosolie. Op deze manier zal je natuurlijke verzadigingsgevoel weer terugkomen en zal de verstoring van de Leptineoverdracht herstellen. Dit gaat overigens niet zomaar, het zal een aantal weken kosten voor je geleidelijk weer natuurlijk zult reageren op leptine.