FitVandaag - Feiten over ouder worden
Info nu! - Bedrijfsboodschap

 
 
 
Feiten over ouder worden


 
Met gezond verstand naar ouder worden is kijken naar de feiten. Hoe we het ook wenden of keren verouderen is onomkeerbaar, het enige wat we kunnen doen is het proces vertragen. Het proces kan niet worden gestopt, uiteindelijk zullen we allemaal sterven. Maar, het kan wel worden vertraagd en we kunnen langer gezond blijven. Veel mensen in het jachtige westen doen nu echter het tegenovergestelde. Ze trappen het gaspedaal naar de dood juist harder en vaker in.
 
Het goede nieuws is dat we meer invloed kunnen uitoefenen dan velen denken. Wetenschappelijke studies tonen aan dat onze uiteindelijke sterfleeftijd slechts voor 25 % wordt bepaald door onze genen. De overige 75% wordt bepaald door onze levensstijl. 
 
Door te werken met en niet tegen onze natuur, kunnen we tenminste 10 goede jaren toevoegen aan ons leven en kunnen we ziektes waar we aan kunnen overlijden met een flink percentage omlaag brengen. We kunnen het verouderingsproces beïnvloeden.
 
Legendarische gezondheid en fitness pionier Jack Lalanne, geboren in september 1914, zei er dit over tijdens een interview met Dennis Hughes, de uitgeven van "Share Guide", : "Alles wat we doen in ons leven, maakt niet uit wat, goed, fout, geef niemand anders de schuld dan jezelf, niet een god, niet je buurman. Nee, jijzelf doet het! Alles wat je denkt, de woorden die je uitspreekt, het voedsel dat je eet, geef niet de duivel, geef niet mij, geef alleen jezelf de schuld! Alles wat je doet word gecontroleerd door jezelf " 
 
Jack doet wat ie zegt en is altijd een voorloper geweest op het gebied van vele gezondkwesties. Zoals we kunnen zien, heeft levensstijl een sterk effect op ons welzijn en op hoe oud we zullen worden. Voor we verder in zullen gaan op de details, noem ik eerst nog een paar basis feiten en dingen die niet hebben gedaan wat ze ons hebben belooft.
 
De kans dat we de 100 zullen zien is niet groot, ongeveer 1% voor een gemiddelde mens. Het maakt echter nogal een verschil of we praten vanaf iemands geboorte of vanaf iemand die op zijn of haar 80’e nog een goede gezondheid heeft. Vrijwel alle mensen die de 100 hebben gehaald waren op hun 80’e nog relatief goed gezond. Een expert zei eens "hoe ouder je word, hoe gezonder je bent geweest”.
 
Gaat Jack Lalanne de 100 halen? Tja wie zal het zeggen? Maar hij zei er zelf het volgende over: "Ik kan het me niet veroorloven om dood te gaan, dat zou niet goed zijn voor mijn reputatie :-)"
 
Ouder worden is het langzaam verliezen van fysieke capaciteiten, het verlies van het vermogen om dingen te doen die je vroeger wel kon. Gevraagd aan LaLanne of hij anders trainde dan vroeger zei hij: "Absoluut niet!" Hij denkt niet aan zijn leeftijd, hij denkt aan vandaag. Met andere woorden, hij doet zijn best iedere dag en wat morgen brengt ziet hij morgen. Is er een betere manier om ouder worden te ondergaan? 
 
Wat niet gewerkt heeft tot dusver zijn pillen. Er zijn vele “geheime” remedies tegen veroudering maar uiteindelijk doen ze allemaal weinig meer dan geld uit onze zak kloppen. Velen worden ook niet echt wetenschappelijk onderzocht, van menselijk groeihormoon tot antioxidanten. Elke keer dat iemand ze onderzocht met een zekere serieusheid was de uitkomst dat ze niks voor ons doen. Maar de mens wil nu eenmaal bedrogen worden! 
 
Wat wel werkt is een gezonde levensstijl. Uit onderzoek is gebleken dat er 9 lessen zijn die ons leren hoe oud te worden op een gezonde wijze. Hieronder volgt een korte samenvatting, en we kunnen zelf bepalen welke we verder willen onderzoeken of willen gaan invoeren in ons persoonlijke leven.


Op natuurlijke wijze ons testosteron niveau op peil houden.
 
Terug naar: gezond lang leven