FitVandaag - Elk setje tot failure?
Info nu! - Bedrijfsboodschap
 
 
 
 
 
 
Is iedere set tot het uiterste gaan wel verstandig of kun je beter op een andere manier trainen? 
 
Wat is wijsheid? is het nodig om elke set tot het uiterste te gaan of is het juist contra productief en misschien wel onverstandig?
 
In veel gyms zie je met name jonge jongens, iedere set die ze doen tot het gaatje gaan, vaak staat hun trainingsmaatje erbij en die helpt op het laatst zoveel mee dat het bijna een duo oefening is geworden. Wat is daar nou de zin van en is dat noodzakelijk of misschien wel contraproductief?
 
Als je traint om je krachtniveau te verhogen en je doet bij de minder zware sets al veel werk dan is er niet 100 % meer over voor de echte trainingsets. Setjes tot spierfalen bouwen al zo veel afvalstoffen op dat je spieren niet meer optimaal werken. Niet verstandig dus om dat te doen.
 
Stel dat je bv 100 kunt bankdrukken en je wilt kijken of je dat kunt verbeteren,
 
Wat je dan vaak ziet is dit:
 
Going to failure?lege stang 10 reps, 40 kg 10 reps, 60 10 reps, 80 8 reps, 90 4 reps als maximaal en nu pas 100 kg op de stang. Het beste is er al zeker af. Misschien lukt de 100 wel maar met deze warm up laat je zeker gewicht liggen.
 
 
 
 
 
 
 
 
Wat zou je veel beter kunnen doen?
 
Lege stang 10x, 40 kg 5x, 60 kg 5x, 80 kg 3x, 90 kg 1x,  dan 100 kg en pas dan hoeft je spotter echt op te letten. 
 
Als dit gewicht lukt 1x doen, niet meer herhalingen maken, voelde het aan alsof er nog ruimte waste licht aan dan kun je nog een keer verhogen. De spotter blijft van de halter af, alleen als het niet lukt helpt hij.
Na deze toppoging kun je nog een paar trainingsets doen met 8590 kg doe 3x3, alle reps zonder hulp. Ten slotte kun je nog burn set doen, pak 70 kg en doe een set tot je niet meer kunt, De spotter blijft weer van de stang af. Alleen in nood helpt hij/zij om de halter weg te leggen.
 
Waarom heeft tot failure gaan geen zin en is het zelfs contraproductief?
 
Allereerst is het de bedoeling dat jezelf traint en weet wat je doet, als je partner meehelpt heb je geen idee wat zelf doet.
 
Slecht voor de gewrichten, zeker op lange termijn, verniel je je gewrichten, je spieren kunnen veel hebben, die herstellen ook wel maar je pezen en gewrichten zijn veel kwetsbaarder. Op het punt van failure begin je controle te verliezen, de bewegingen stokken en je gewrichten en ondersteunende spieren krijgen het zwaar te verduren. Dit moet je zoveel mogelijk zien te voorkomen. De techniek moet altijd in orde blijven, verlies je de controle dan is de set voorbij.
Rond het punt van failure gaan de bewegingen ook heel traag, het gewicht beweegt bijna niet meer. Dit moet je ook voorkomen. Als je bijna niet meer beweegt is de power van de beweging erg laag.
 
Power is gewicht x snelheid.
 
Bijna een lage snelheid is de power dus altijd ook laag. Om kracht te winnen moet de beweging altijd explosief blijven.
 
 
En voor Bodybuilding?
 
Ook als je niet voor kracht maar voor bodybuilding of fitness traint, is iedere set tot het uiterste gaan niet wijs. Op dat punt zijn je spieren maximaal verzuurt en duurt het lang voor ze in staat zijn om optimaal te presteren, blijft daarom altijd een paar reps overhouden.
 
Stel dat setjes wilt doen met 8 reps, neem dan na een warming up een gewicht dat je 12 keer kunt doen. Neem rond 90 seconden pauze en op deze manier kun je 4x8 reps doen met dat gewicht en de laatste set zal waarschijnlijk precies op je max reps uitkomen.
 
Bodybuilding is vooral een kwestie van spanning op de spieren zetten, niet zozeer van welk gewicht je gebruikt. Zorg dus dat je setjes wel hard werk zijn maar net zwaar genoeg dat je zelf dat werk doen en je reps kunt blijven maken.