FitVandaag - Eiwit, waarom zo belangrijk?
Info nu! - Bedrijfsboodschap
Proteine waarom zo belangrijk?
 
 
 
 
 
 
 
Welke rol speelt proteïne/eiwitten in ons dieet?, en hoe kan het helpen met het verliezen van vet en/of het houden van een gezond gewicht. 
 
 
 
Welke rol speelt proteïne/eiwitten in ons dieet?, en hoe kan het helpen met het verliezen van vet en/of het houden van een gezond gewicht. 
 
Proteïne (eiwitten) is een van de drie macro bestanddelen in
 
, naast koolhydraten en vetten.
Vet vervuld is ons lijf vooral de rol van (reserve)brandstof, wat we teveel eten slaan we op voor minder
 
. Verder is het nodig voor een gezonde hormoonhuishouding, dient het als stootkussen en ook als isolatiemiddel om warm te blijven. Een gemiddeld mens bestaat voor ongeveer 15/25 % uit vet. Tieners hebben vaak minder vet, mannen hebben gemiddeld minder vet dan vrouwen. Sommige sporters, hardlopers, wielrenners zitten nog veel lager dan de genoemde percentages, wel tot 5% en soms zelfs nog iets minder. Aan de ander kant zijn er mensen met fors overgewicht en die bestaan wel voor meer dan 50% uit vet. Dat is een enorme belasting voor het lijf, al dat gewicht moet immers de hele dag meegedragen worden.
Koolhydraten, die vervullen eigenlijk alleen de rol van brandstof in ons lijf, koolhydraten leveren ons de meest makkelijke energie, bij forse inspanningen zal de energie die we gebruiken, bijna alleen van koolhydraten komen. Dat komt omdat de omzetting van koolhydraten naar energie het minste zuurstof kost, dus op bij zware inspanningen moet ons lijf wel over gaan op zoveel mogelijk koolhydraten. Ons lijf kan maar beperkt koolhydraten opslaan, en doet dat in de vorm van glycogeen in de spieren en de lever. Een paar uur hard werken is al voldoende om om die reserves op te gebruiken (hardlopen of flink fietsen). Koolhydraten moeten we dus dagelijks eten. Wel met mate en in gezonde vormen. Alle koolhydraten in de vorm van eenvoudige suikers zijn eigenlijk niet zo verstandig. Ze verstoren de bloedsuikerspiegel en veroorzaken makkelijk dat we ons overeten.
Tegenwoordig schrijven veel diëten het eten van veel eiwitten voor. Eiwitten kunnen we vooral vinden in vlees, vis, bonen, eieren, zuivelproducten, noten. Er zijn dierlijke eiwitten, die komen het meest dicht bij de menselijke vorm en ook plantaardige, die staan wat verder af van ons mensen. Eiwitten zijn in ieder geval nodig in een gezond voedingspatroon, ons lijf kan ze merendeels niet zelf aanmaken maar heeft ze wel nodig als bouwstof, vooral voor de zachte delen van ons lijf.
Eiwitten worden ook gebruikt als brandstof, maar ons lijf doet dat liever niet, als we voldoende vet en koolhydraten in ons lijf hebben, zal de proteïne in ons lijf niet gebruikt worden. Eten we veel proteïne dan zal het wel worden gebruikt als brandstof, dit werkt van de drie die we noemen het minst goed.
Vergeleken met koolhydraten en vetten is het erg lastig om teveel energie binnen te krijgen via eiwitten en er daarom dik van te worden. 1 gram eiwit bevat net als 1 gram koolhydraten 4 kcal. 1 gram vet levert 9 kcal. Maar proteïne kan door ons lijf niet makkelijk omgezet worden in energie of in vet. Bij de verbranding ervan gaat ongeveer 30 % van de binnengekregen energie verloren. Daarnaast gaat die verbranding ook nog eens vrij langzaam. 
Vetten hoeven niet of weinig veranderd te worden om te worden opgeslagen, koolhydraten wel, naar gelang de soort, maar dat proces is ook vrij eenvoudig en gaat snel, verder beïnvloeden (simpele) koolhydraten de bloedsuikerspiegel nogal, met alle mogelijke kwalijke gevolgen.
 
Die drie dingen betreffende proteine, ze leveren relatief weinig energie, 30% gaat verloren via de verbranding ervan en de vertering die langzaam gaat maken het een prima middel om je gewicht te beheersen.
Je moet er veel van eten om teveel energie binnen te krijgen. Als het eenmaal gegeten is duurt het lang voor het verteerd is, na een eiwitrijke maaltijd heb je daarom lang geen trek en je maag blijft ook lang gevuld. En daar bovenop gaat van de energie die je eet dus ongeveer 30% op aan het verteren/omzetten van de proteïne naar energie.
Hoeveel proteïne hebben we dagelijks nodig? Als minimum kunnen we uitgaan van ongeveer 0.65 gram per kg lichaamsgewicht. Iemand
van 100 kg heeft dus 65 gram nodig per dag. Iemand van 50 kg maar 32.5. In de praktijk is het wijs om duidelijk hoger te gaan zitten. Mensen die zwaar werk verrichten zeker 1.5/2 gram per kg lichaamsgewicht. Zwaar Lichamelijk werk vergt veel van de spieren en om die in goede conditie te houden heeft ons lijf voldoende proteïne nodig.
Zitten er geen nadelen aan de consumptie van proteïne? 
 
Nadelen zijn er natuurlijk ook te noemen, eiwitten zijn relatief duur, om eiwitten te produceren heb je veel voedsel nodig om dieren te laten groeien. Om 1 kg vlees te krijgen heb je daar een veelvoud aan voer/graan voor nodig. Verder is er ook veel water nodig om dieren te houden. Daarnaast is voor het fokken van dieren veel ruimte nodig, voor de dieren zelf maar vooral ook voor de productie van het voer voor de dieren.
Verder vergen eiwitten een lange bereidingswijze, hoewel je dat ook als voordeel kunt zien en zijn ze qua smaak vrij snel saai. Maar dat is makkelijk te verhelpen door ze te combineren met andere voedselsoorten.
Maar los van deze nadelen, blijven de voordelen overeind, het eten van voldoende proteïne en dat dan vooral ten koste van de hoeveelheid koolhydraten kan zeker helpen om af te vallen of om een gezond gewicht te houden.
 
 

 
 
 
 
Terug naar Voeding