FitVandaag - Doping de hype, van alle tijde
Info nu! - Bedrijfsboodschap

 
 


Naar aanleiding van een discussie die onlangs plaatsvond op het Britse roeiforum. Daar kwam een Britse amateurwielrenner die gepakt was op het gebruik van doping, epo, onder vuur kwam te liggen. Deze wielrenner had gedurende zijn gebruik ook een aantal indrukwekkende prestaties op de roei-ergometer neergezet. Nu is het feit op zich dat een wielrenner grijpt naar ongeoorloofde middelen weinig bijzonder. We kunnen beter en lijst maken met wielrenners die niet gepakt zijn, die is korter.  ;-)
De lijst van gepakte wielrenners is een half telefoonboek. Wielrenner is van oudsher nu eenmaal een sport waar men altijd naar middelen greep. De meeste zonder enig nut overigens, maar wielrennen is van oorsprong een kermisattractie waar men niet zo nauw keek.  Altijd zo geweest en of het ooit veranderd, ik betwijfel het, de mens zoekt eenmaal altijd naar mogelijkheden om te verbeteren, en opgelegde beperkingen in de vorm van regels en wetten vormen worden vaak genegeerd. Tot zover weinig nieuws.
Mij gaat gaat het eigenlijk puur om wat doping werkelijk toevoegt aan prestaties en of de huidige controles het gebruik hebben teruggedrongen. Daar is nauwelijks onderzoek naar te vinden, vrij logisch natuurlijk, topsporters doen aan topsport dus die gaan hun korte carrièretijd niet verspillen aan onderzoek. Dus onderzoek dat verricht wordt, gebeurt niet met topsporters en vaak ook maar voor korte tijd. Allemaal weinig zinvol in mijn ogen.
Ook staan er staan volop middelen op de dopinglijst die de prestaties helemaal niet bevorderen, bv cocaïne, 2 bekende sporters die op gebruik hiervan betrapt zijn, zijn wielrenner Tom Boonen en turner Youri van Gelder. Ik ben geen voorstander van het gebruik van cocaïne, maar ik zie in het gebruik ervan weinig verschil met het gebruik van bijvoorbeeld alcohol of nicotine. Maar ja, je laten vollopen met drank is maatschappelijk redelijk aanvaard en dus acceptabel, het gebruik van cocaïne toch duidelijk niet. Maar zowel het gebruik van cocaïne en drank is beide niet gezond en zal ook in beide gevallen prestaties niet verbeteren en vrijwel zeker verminderen. Waarom is het ene dan verboden en het andere niet?....... Ik ben simpelweg van mening dat alleen middelen op de lijsten moeten staan die prestatie bevorderend zijn. De rest is simpelweg geen doping en hoort dus niet op een dopinglijst.

Een ander punt waar ik me persoonlijk wel eens aan erger, is het feit dat veel mensen het effect van doping zo enorm overschatten. Natuurlijk zijn er middelen, mits juist toegepast, die een beetje "helpen", epo helpt duursporters, bloeddoping helpt ook, anabolen maken je sterker, maar de winsten die je krijgt zijn veel geringer dan velen denken. Je maakt van een ezel geen renpaard met doping. De laatste jaren, ongeveer vanaf de midden jaren 90, horen we heel veel over dopinggebruik, de lijst namen van atleten die gepakt zijn is bijna oneindig. We weten ook dat deze lijst slechts het topje van de ijsberg is, de meeste gebruikers zijn nooit gepakt. Wat velen zich ook niet realiseren is dat als zijzelf een test zouden ondergaan ze ook gewoon tegen de lamp zouden lopen, vele normale medicijnen staan ook op de verboden lijst......................
 
Maar als we nu eens werkelijk gaat kijken naar de prestaties die de laatste 10 tallen geleverd zijn, wat voor beeld krijgen we dan? Kijk bv. eens naar de wereldrecords in de atletiek bij de vrouwen, dan zien we dan er al jaren bijna geen records meer gebroken worden. Atletiek is een sport die bijna geheel afhang van het pure fysieke vermogen. Bijna alle records stammen uit de jaren 80 en 90. Een conclusie zou moeten zijn dat dopinggebruik nu duidelijk minder moet zijn dan 10/20 jaar geleden. De controles zijn nu gewoon veel strenger. Een andere conclusie moet ook zijn dat doping wel degelijk werkt, en vooral bij vrouwen. De wereldrecords bij mannen zijn vaak ook oud maar dat patroon is minder sterk dan bij vrouwen. Op zich logisch, geef een vrouw testosteronachtige doping en ze word mannelijker. En mannen zijn nu eenmaal lichamelijk sterker dan vrouwen.
Een ander punt, we horen niet veel meer over wielrenners die plotseling dood blijven. Er is een periode geweest waarin dat regelmatig gebeurde. Ik zal geen namen noemen maar even eenvoudig zoeken via google en de namen duiken op. Dit vaak met de smoes dat men een "verkoudheid/griep" had die naar de hartspier was geslagen. Dat "verschijnsel" is even snel verdwenen als dat het opkwam...... Hij had zeer waarschijnlijk te maken met experimenten op het het gebied van Epo die door ondeskundigheid heel erg fout afliepen.
Als we wat verder kijken naar oude wereldrecords van voor de tijd dat echte doping bestond, dat zaten die op sommige gebieden al erg dicht tegen het huidige niveau aan. Het wereldrecord op de 100 meter mannen bv. staat al ruim 40 jaar onder de 10.00 seconden...... De 200 meter al ruim 40 jaar onder de 20.00  Zulke prestaties zijn nu nog altijd goed genoeg om ieder groot toernooi makkelijk de finale te halen en vaak zelfs genoeg voor medailles. Doping doet hier dus niet zoveel, puur 100 % talent en training is blijkbaar vooral doorslaggevend. 
De dopinghype is dus mijns inziens overdreven, tegenwoordig is het gebruik volgens mij minder dan voorheen, controles werken, maar bannen we dopinggebruik uit?  Dat lijkt me een naïeve gedachte. De mens zal altijd proberen om bochten af te snijden, goedschiks dan wel kwaadschiks.