FitVandaag - De 5 voedsel instincten
Info nu! - Bedrijfsboodschap
natuurlijke voedsel instincten

 
 
 
De 5 Voedsel instincten - zo kunnen ze ons helpen op gewicht te blijven
 
 
  
Uit een onderzoek gehouden door Dr. Roberts aan een onderzoekslab in Boston aan de Tufts universiteit gedurende 17 jaar bleek dat er 5 hoofdzaken zijn die ons eetgedrag beïnvloeden:
 
1.      Honger
2.      De Beschikbaarheid van voedsel
3.      De Variatie in ons voedsel
4.      De Bekendheid van ons voedsel en
5.      Hoe Calorierijk is ons voedsel
 
Het is bijna niet mogelijk om deze 5 instincten te ontlopen. Maar als we de signalen begrijpen die deze instincten opwekken, dan kunnen we die 5 instincten voor ons laten werken. We bekijken ze daarom eens allemaal 1 voor 1.
 
1 HONGER
 
honger stillen hoe?De oplossing is om te accepteren dat we deze honger MOETEN bevredigen. Stop ertegen te vechten. We houden ervan om ons vol te voelen. Uit nader onderzoek is gebleken dat er geen magische formule is voor onze macronutriënten balans. Hoog in koolhydraten, laag in koolhydraten, of vet, of proteïne - wat je ook doet als je honger krijgt, je lijf wil voedsel!
  
Maar, wat is dan daarop een antwoord? 
  
Het controleren van de signalen die onze hersenen ontvangen van ons lijf is de sleutel om de voedselinstincten voor ons te laten werken, inclusief het hongergevoel. Er zijn meerdere manieren om ons lijf een signaal te geven dat we voldoende hebben gegeten zonder ons te overeten en dus een teveel aan calorieën binnen te krijgen.
 
Er zijn vier effectieve manieren om dit te bereiken:
  
VEEL VEZELS ETEN
VEEL PROTEINE IN HET DIEET
LAAG GLYCEMISCH VOEDSEL GEBRUIKEN
VOLDOENDE HOEVEELHEDEN/VOLUME BINNENKRIJGEN
  
Het is aan te bevelen ze alle vier te gebruiken. Dat is belangrijk, we hebben alle vier methoden nodig om bevredigd te blijven.
 
voedsel met vezels zoals fruitHet is algemeen bekend dat VEEL VEZELS in ons voedsel een vol gevoel geven. Daarnaast zijn ze ook noodzakelijk om een regelmatig stoelgang te hebben. Daarom moeten we voedsel eten dat rijk is aan vezels zoals volkoren granen, bonen, groente, fruit tijdens de meeste van onze maaltijden. Zorg er verder ook voor dat je voldoende vocht binnen krijgt, 6/8 glazen per dag. Dit wordt opgenomen door de vezels en dat zorgt voor het volle gevoel, dit helpt overigens ook prima tegen obstipatie. De vezels verteren niet in onze maag en darmen maar helpen om ons voedsel te vervoeren. Uiteindelijk raken we de vezels weer kwijt langs de natuurlijke weg.
 
proteine geeft een langdurig verzadigd gevoelVoedsel rijk aan PROTEÏNE, zoals vis, vlees, zuivel verteert langzaam in ons maag,- darmstelsel en geeft daardoor een langdurig verzadigd gevoel en zorgt er ook voor dat onze bloedsuikerwaarden niet erg fluctueren. Dit in tegenstelling tot vele lichtverteerbare koolhydraatproducten die snel in ons bloed terecht komen en daarmee onze bloedsuikerspiegel verstoren. Proteïne verteert in uren niet in minuten! Daarnaast kost het relatief veel energie om proteïne te verteren. De verwerking kost ons lijf wel 30% van de energie die proteïne leverd. Dat is een veel hoger percentage dan nodig is voor het verteren van koolhydraten of vetten. 
 
Het is aan te bevelen om proteïne te eten in combinatie met groene groenten of salades. Het probleem met proteïne rijke diëten is dat ze snel saai kunnen worden. De verleiding om de fout in te gaan kan groter en groter worden in de loop der tijd. Verderop meer hierover.
 
LAAG GLYCEMISCH VOEDSEL, dat zorgt voor geringe veranderingen in ons bloedsuikerniveau, is ook een goede wijze om onze calorie inname te controleren. Laag glycemisch voedsel heeft bewezen ons hongergevoel langdurig te onderdrukken. Hoe meer stabiel onze bloedsuikerwaarde blijft door een rustige aanvoer van glucose door de vertering van voedselbronnen, geeft een signaal naar onze hersenen dat we nog niet opnieuw hoeven te eten. Het probleem is dat de Glycemische Index van voedsel nog wel eens lastig te interpreteren blijkt. Dit is wat wij ervan denken: ongeraffineerd, volkoren, niet te fijn vermalen, niet doorkookt, of zuur voedsel heeft bijna altijd een laag glycemische index.
 
Een ander mogelijheid is het combineren van laag glycemisch en hoger glycemisch voedsel voor de smaak. Laag glycemisch, apart gegeten, smaakt als je het niet gewend bent vaak minder lekker dan hoog glycemisch eten. Ze verteren minder snel, zo moeten we onze hersenen leren om ze lekker te vinden maar niet om er verslaaft aan te raken. Dit komt waarschijnlijk doordat ze minder "feel good" en "belonings chemicalien" afgeven tijdens het verteren. Een constant dieet van laag glycemisch voedsel "daagt je uit om te zondigen". Het lijkt erop dat we instinctief neigen naar (snelle)koolhydraten, en ieder plan dat geen ruimte laat voor sommige snelle koolhydraten in gezonde vorm, zal op den duur fundamenteel onbevredigend aanvoelen.   
 
De vierde en laatste manier om met honger om te gaan is VOLUME. Deze methode van het controleren van het honger gevoel vertrouwt op het feit dat, volume en daarmee ons vol voelen, sterker is dan het eten van veel calorieën. Hoe dat precies werkt is niet helemaal zeker, maar het heeft waarschijnlijk te maken met het mechanisme van rekkingreceptoren in de maag, of simpelweg ons gevoel voor de juiste hoeveelheid voedsel. Zolang ons voedsel maar een flinke hoeveelheid is, maakt het verder niet uit waar de meeste calorieën vandaan komen. Het buikje moet rond aanvoelen.
 
Goede volume mogelijkheden zijn: hoogvezel graanproducten met magere melkproducten, soep met flinke brokken om de vertering te vertragen, ruime portie salades met iets van substantie er bovenop, zoals kip, vis, zaden of noten. Ook dingen die je goed moet kauwen zijn goed, kauwen helpt om je vol en verzadigd te laten voelen. 
 
En denk eraan! Gebruik niet 1 of 2 manieren om je hongerinstinct te bestrijden, gebruik ze alle vier (vezels, proteïne, Laag GI en volume) om er zeker van te zijn dat iedere maaltijd of snack je vol en verzadigt laat voelen. Dit zonder een overdaad aan calorieen te geven.
 
We hebben veel details geven over het omgaan met het honger instinct, dit omdat het duidelijk het basis eetinstinct is. Er mee omgaan helpt ons prima om weg om de andere vier instincten te controleren, die komen nu korter aan de beurt.
 


2 BESCHIKBAARHEID
 
Dit lijkt ons redelijk duidelijk. Als er voedsel is, zijn we geprogrammeerd om te eten. Een goede gewoonte is om alleen voedsel op de tafel te zetten dat je op dat moment wilt eten. Als je meer wilt, dat sta op en pak het maar het is niet direct beschikbaar. Als je meer wilt moet je er eerst over nadenken. Vaak zul je je dan realiseren dat je genoeg hebt gehad. Deze simpele regel helpt enorm om overeten tegen te gaan.  
 
Dit instinct bestaat al duizenden jaren en was essentieel voor ons voortbestaan. De meest succesvolle overlevers waren degenen die aten wanneer er voedsel beschikbaar was. Zo het is aan ons om datgene wat ons verleidt uit de weg te gaan. Eten zien is willen eten. Zo simpel is het gewoon. Zorg dat slecht eten je huis niet in komt en koop het simpelweg niet meer. Ga ook geen boodschappen doen op een lege maag, zo voorkom je impulsaankopen. Als je werkelijk een keer ijs of pizza o.i.d. wilt, ga dan de deur uit en koop het. Maak er alleen geen gewoonte van.
 
3 CALORIE DICHTHEID
 
calorieen bomGa geconcentreerd voedsel uit de weg!  Er is ontdekt dat door het eten van alleen volkoren, onbewerkte voedsel, je voorkomt dat je geconcentreerd voedsel eet. Op die manier ga je overeten tegen!
 
Dat is nog steeds onze regel. Bijna iedereen is gek op calorierijk voedsel, maar betekend dit dat we instinctief aangetrokken worden door die op elkaar gepropte calorieën? Reken maar van yes!. 
 
Ook dit kunnen we terugvoeren naar oude tijden. Een affiniteit voor voedsel dat vol zat met calorieën was een pluspunt gedurende de ontwikkeling van de mensheid, het volgende maal was een onvoorspelbare gebeurtenis. Hoe meer calorieën het voedsel bevatte per gram, des te meer we het daarom waarderden.
 
Macronutrienten doen er weinig toe, in feite zijn de meest favoriete voedselbronnen combinaties van koolhydraten, vetten en eiwitten. Onze sterkste voorkeur gaat uit naar voedsel met snel te verteren witte koolhydraten, met een beetje vet en eiwitten erbij om het af te maken. 
 
Te proberen om dit voedsel helemaal te vermijden is overigens geen goed idee. Dat zal niet werken op termijn. De sleutel is om te herkennen wat de gevaren zijn en om het niet te overdrijven. Een traktatie kan zelfs positief zijn, omdat het de neiging om te zondigen uit ons systeem haalt. Het helpt je zo om rustig weer terug te gaan naar gezond eten voor het grootste deel van de tijd. Het werkt voor ons op vakanties. We eten ons soms vol en dan gaan we terug naar normaal eten de volgende dag. Het tweede stuk is de sleutel natuurlijk.
 
4 BEKENDHEID EN GEWOONTE:
 
Het gebruik van het regelmatig eten en snacken om de honger voor te blijven, en onder controle, komt prima overeen met dit 4e instinct. We kunnen net zo makkelijk een gewoonte maken van het overslaan van ons ontbijt, de dag al snackend doorbrengen en ons volstoppen in de avond, maar dat zou niet helpen te controleren wat we eten.
 
Hetzelfde is waar voor het soort voedsel dat we eten. Je kunt er een gewoonte van maken om gezond te eten maar net zo makkelijk om cola, patat, hamburgers en snoep te eten.
 
Mensen houden van voedsel dat hen bekend voorkomt. Instinctief worden we aangetrokken door hetgeen we kennen. Historisch gezien, heeft dit instinct ons laten overleven. Van onze voorouders kennen we dat voorzichtig zijn met nieuw voedsel voorkomt dat we onszelf vergiftigen. Wat een boer niet kent dat eet hij niet, ook dit aloude gezegde is waar.
 
Desalniettemin we kunnen veranderen. Begin met gezond te eten op regelmatige tijden. Al snel zul je eraan gewend raken en op die manier eten prefereren. Leer om te houden van hetgeen goed voor je is. Herhaling geeft gewenning en dat is wat je nodig hebt. Probeer het gewoon. Je zult het gaan waarderen.
 
5 VARIATIE
 
We zijn voorgeprogrammeerd om gevarieerd te eten. Opnieuw, dit was een wijze van overleven. Omdat geen enkel voedsel alle nutriënten bevat die we nodig hebben, het was essentieel voor ons om verschillende soorten voedsel te eten om gezond te blijven en te overleven. Variatie voelt daarom instinctief goed.
variatie in voedsel
 
Net zoals met de andere instincten kan dit voor maar ook tegen ons werken. Teveel variatie zorgt voor overeten. Zelfs vissen en andere wilde dieren eten meer als er een ruime variatie wordt aangeboden, blijkt uit onderzoek. Studie na studie wijst uit dat de hoeveelheid variatie een groot effect heeft op de hoeveelheid die we eten.
 
Dit instinct is nauw verwant aan het beschikbaarheids instinct. Het verschil is dat beschikbaarheid is verbonden aan hoeveelheid en variatie aan variatie. De sleutel is om te begrijpen dat beide instincten een rol spelen.
 
Niet verrassend, de oplossingen zijn ook erg gelijkend. Variatie kan goed zijn, als het de juiste variatie is. Het eten van grote hoeveelheden calorierijk voedsel zorgt ervoor dat we zwaarder worden. Misschien een open deur, maar daarentegen het eten van een grote variatie van groenten leidt tot het eten van twee of drie keer zoveel qua volume, maar ook tot een daling van de binnengekregen calorieën.
 
Dus om een antwoord te hebben op beide instincten moeten we slecht voedsel vervangen door gezond voedsel. Een grote variatie van junkfood maakt je zeer waarschijnlijk dik, maar een huis vol fruit, groente, volkoren granen, bonen, vis, zaden, noten zal je helpen om slank te worden of blijven.
 
Van hieruit kun je werken. Geloof het maar beter nog probeer het zelf in de praktijk. Het beheersen van je voedsel instincten is veel belangrijker dan het tellen van calorieën, of het eten van een vet arm of koolhydraatarm of wat voor dieet dan ook.Lekker winkelen zonder zorgen - Gratis verzending en retour

 
Terug naar Voeding