FitVandaag - Cola light, een observatie :-)
Info nu! - Bedrijfsboodschap

 

 
 
COLA LIGHT, EEN OBSERVATIE ;-)
 
Ik was een keer op vakantie op een Grieks eilandje toen het me voor de eerste keer opviel. Sindsdien let ik er vaker op en het verschijnsel is me vaak opgevallen. We zaten te eten op een terras en er kwamen 3 meiden aangelopen. Een zeg maar stevige meid en twee andere die gewoon slank waren. De ober kwam bij ze langs en de stevige meid nam een Cola Light ... de andere twee namen een biertje.
 
Ik lette verder niet zo op, maar ze zaten in mijn gezichtsveld dus ik bleef wel dingen zien.
 
Het eten dat ze besteld hadden kwam langs, het waren forse porties, ik zelf ben best een flinke eter maar had daar echt moeite om mijn bord een beetje leeg te krijgen. Na een minuut of tien keek ik weer en de cola light meid had een groot deel van haar porto al op!  De andere twee waren lang ze ver nog niet. Dat glaasje cola light was dubbel en dwars gecompenseerd door het eten. Een handje frietjes met een lik frietsaus is voldoende.
 
Dat was eigenlijk de eerste keer dat dit verschijnsel me opviel. Mensen die Cola Light bestellen zijn vaak mensen met flink overgewicht die hun flinke eten denken te compenseren met die Cola Light. Sindsdien let ik er eigenlijk stiekem een beetje op en het verschijnsel is me sindsdien vaak opgevallen. Ik moet er stiekem altijd een beetje om lachen. Hoewel het eigenlijk natuurlijk helemaal niet zo grappig is.
 
Wat oorspronkelijk een product was dat zou moeten voorkomen dat mensen teveel calorieën binnen krijgen is doorgeslagen naar de andere kant. Het geeft een excuus om veel te eten want " ik drink een light cola dus dat compenseert dat toch?". Helaas pindakaas, nee natuurlijk niet! Overeten kun je niet compenseren met een light drankje. Het gaat om het geheel, de totale maaltijd, als daar te veel calorieën in zitten dan doet die cola light er echt niet toe. 
 
Een gewoon glas Cola/0.2 liter geeft ongeveer 80 calorieën.
Ongeveer 1/10 deel van Cola is suiker, dus per liter is dat ongeveer 100 gram. 
1 gram suiker is ongeveer 4 calorieën.  
Om een kg vet aan te komen moet je ongeveer 10.000 extra eten/drinken.
Dat zijn 10.000/4 = 2500 gram oftewel je moet 25 liter cola drinken om 1 kg vet aan te komen.  Dat is nogal een flinke plas in mijn ogen.
 
Genoeg over Cola fenomeen, maar let maar eens op wie vaak de mensen zijn wie Cola Light drinken ...
 
Het hele principe van light producten is onzin en bedrog.  Een product mag light in de naam voeren als het minimaal 30 % minder calorieën bevat dan het oorspronkelijke product. Maar dat maakt light kaas, een light worst of light ijs helemaal geen product dat weinig energie bevat. Het zijn nog steeds producten die, als je er niet voorzichtig mee bent, je makkelijk kunnen laten overeten. Zowel de light als de gewone variant zijn niet goed. Af en toe en met mate ok, maar doe je dat niet, dat zal de weegschaal je dat vertellen.
 
Het woord light is misleidend en geeft ook een excuus om er meer van eten, en net als met de Cola Light, kun je zeggen, ik let toch op, ik eet een light product, dan mag het wel? Tuurlijk mag het, maar als je wilt afvallen of slank blijven denk dan goed na over wat je werkelijk eet en drinkt. Lees de bladzijde over de 5 voedselinstincten maar nog eens goed door :-)