FitVandaag - Bewegen in het dagelijks leven
Info nu! - Bedrijfsboodschap
Bewegen in dagelijks leven
 
 
                                                                        
DE WESTERSE MENS WORDT DIKKER EN DIKKER 

 
Hoewel uiterlijk en gezondheid nog nooit zo belangrijk zijn geweest als tegenwoordig, hebben we in de Westerse wereld daarentegen ook nog nooit zoveel mensen met gewichtsproblemen gezien. Grof geschat kunnen we stellen dat 50 tot 60% van de mensen in de westerse wereld duidelijk overgewicht heeft. We kunnen dus wel spreken van epidemische vormen. Koploper hierin is de VS, maar Europa volgt op de voet, en is ook al flink op weg om dat niet zo fraaie voorbeeld te volgen.

 Hoe vaak op de weegschaal?
WAT ZIJN DE REDENEN?
 
De oorzaken voor gewichtsproblemen zijn vaak eenvoudig aan te wijzen, maar helaas veel minder makkelijk te veranderen. Gemiddeld eten we te veel en of bewegen en sporten te weinig. Slank zijn en je gezond voelen is dus zeker niet vanzelfsprekend. De huidige moderne mens heeft zoveel comfort en luxe tot zijn beschikking en heeft ten alle tijde voedsel onder handbereik dat hij er bewust mee moet omgaan. Doe je dat niet, dan hoor je al snel bij de helft van de mensen met gewichtsproblemen. Dit zien we over de hele linie, ouderen, jongeren, volwassen en ook al bij kinderen.
 
OVERGEWICHT, WAT IS NU EIGENLIJK OVERGEWICHT?
 
Wat verstaan we nu eigenlijk onder gewichtsproblemen? Daar zijn verschillende criteria voor. We kunnen kijken naar het vetpercentage van het lichaam. Een gemiddelde gezonde man heeft ongeveer 15% vet, bij een vrouw is dat percentage wat hoger, een procent of 25%, dat komt door de verschillen in de hormoonhuishouding. Heel slanke sporters zitten wel eens op 5% of zelfs nog lager, vrouwen op 10%. De hoeveelheid vet nog verder verlagen is niet verstandig en ook gevaarlijk.
 
Een andere maatstaf waar ook veel naar gekeken wordt is BMI, Body Mass Index, hiervoor neem je het gewicht in kg en de lengte in meters. Deel dat gewicht door de lengte in het kwadraat. (= lengte x lengte)
 
bv   1.75m en 65kg. Dat geeft 65 / (1.75x1.75=3.0625) = 21.2
 

Een gezond BMI ligt tussen 20 en 25. Onder de 20 heb je ondergewicht, boven de 25 overgewicht, boven de 30 zit je duidelijk te hoog voor een goede gezondheid. BMI is trouwens een heel grove maatstaf, als gemiddelde voor een hele populatie zegt het een boel, maar over een individu een stuk minder. 2 mensen met dezelfde BMI uitkomst kunnen een heel andere lichaamssamenstelling hebben. Dus voor een individu moet je naar meer kijken dan BMI alleen. Het vetpercentage zegt dan veel meer.
 
EENVOUDIGE MAATSTAF
 


Buikomvang wat is een gezonde maat?
Persoonlijk heb ik een heel eenvoudige regel: ons skelet is de basis van ons lijf en geeft ons lichaam de vorm die het heeft. Ons lijf moet daarom globaal de vorm van ons skelet hebben. Ik spreek van duidelijk overgewicht als deze vorm van het skelet begint te verdwijnen door overtollige vetreserves. Een regel die daar bij past is buikomvang. Een vrouw moet een buikomvang hebben van maximaal 88 cm en een man 102 cm. Ook hier zeg ik bij dat je naar het totale plaatje moet kijken.  Neem 2 extreem voorbeelden: iemand van 1.55 m en iemand van 2.03 m. Dit is natuurlijk nogal een verschil, dus alleen kijken naar je buik is in dit geval een beetje onzin.
 
Beweging, use it or loose it!
 
BEWEGEN IN HET DAGELIJKS LEVEN
 
  • Nemen we de trap of de lift?
  • Pakken we de auto of is de fiets geen betere optie?
  • Geven we de kinderen een bal om buiten te spelen, of zetten we ze achter de spelcomputer met een zak chips onder handbereik?
  • Gaan we een stuk wandelen in de lunchpauze of kiezen we ervoor binnen te blijven zitten achter een vette hap?
   

Het zijn allemaal keuzes, de meeste op zichzelf klein maar al die kleintjes bij elkaar maken een grote. Je bewust zijn van die keuzes is vaak al een belangrijke eerste stap naar een goede gezondheid. Ik zal een paar rekenvoorbeelden geven:
 
  • Stel dan we wekelijks 3 x i.p.v. de auto de fiets pakken voor het een of ander. En stel dat ieder ritje 2.5 km is, dat is 5 km heen en weer. Per jaar zou dat 15x52km = 780 km zijn.
Dagelijke beweging, loop een stuk met de hond
 
  • Stel dat we dagelijks 1 x een stuk verder lopen met het uitlaten van de hond,. bv 1km. Dat is per jaar 7x1kmx52 = 364 km.
 
  • Stel dat u op uw werk dagelijks 2 keer de trap neemt ipv de lift. Uitgaande 5 etages zou dat per jaar zijn: 2 x 5 etages x 5 x 48 weken = 2400 etages. Een flinke flat is 10 etages. 2400 is dus 240 x een flinke flat met de trap nemen op jaarbasis.
 
Dit zijn 3 eenvoudige voorbeelden, u kunt waarschijnlijk zelf veel meer bedenken!

 
IEDER PONDJE GAAT DOOR HET MONDJE 
 
Sportevenementen vanaf €1,-? TicketVeiling.nl maakt het mogelijk! Voetbal, golf, ijshockey, boksen & racen; zowel passief als actief!
Zwemmen is een prima activiteit
Deze ouderwetse stelregel is natuurlijk gewoon waar. Maar ik moet daarbij zeggen, dekt niet geheel de lading; als je voldoende actief bent zullen al die pondjes ook gewoon gebruikt worden als energie en kun je best veel eten zonder aan te komen. Denk aan wielrenners of marathonschaatsers, als je ziet wat die moeten eten om hun gewicht op peil te zouden, zullen veel mensen schrikken van de hoeveelheden die daar voor nodig zijn. 
 
Voor veel mensen met een beetje overgewicht geldt vaak niet zozeer dat ze teveel eten maar vooral dat ze te weinig bewegen.
 
Voor die mensen hoeft er qua voeding maar weinig of soms zelfs helemaal niets te veranderen maar moeten ze in beweging komen in het dagelijks leven.
Dat bewegen is niet zozeer sporten, dat mag natuurlijk wel, maar vooral meer bewegen in het algemeen.  Op die manier kun je vaak makkelijk via veel korte momenten iets doen dat bij elkaar een heleboel is. Zoals ik al eerder noemde denk daarbij eens aan: de fiets pakken voor korte ritjes, loop een straat verder om bij het uitlaten van de hond, pak de trap ipv de lift, stap een halte eerder uit als je met het openbaar vervoer reist, of parkeer de auto een stukje verder als je met de auto reist, gebruik je lunchpauze om een wandeling te maken.