FitVandaag - Beter bankdrukken
Info nu! - Bedrijfsboodschap
Hoe kun je werkelijk je potentieel bereiken met bankdrukken? 

 
Bankdrukken voor fitness of bodybuilding is niet bankdrukken om echt sterk te worden. Voor bodybuilding wordt bankdrukken gezien als een borstspieroefening, maar als we werkelijk kijken welke spieren zorgen voor een sterke bank, dan zijn dat in eerste instantie zeker niet de borstspieren. Bankdrukken is een zogenaamde complexe oefening, dat wil zeggen meer dan een gewricht doen het werk. In dit geval zijn dat de schouder en de elleboog.
 
bankdrukken correct Welke spieren zijn aan het werk? met name de triceps doen heel veel bij het strekken van de arm, onderin bij het loskomen van de borst zijn de lats (rug) aan het werk, de voorste koppen van de schouder werken hard, natuurlijk werkt de borst ook en een belangrijke spiergroep die hard moet werken zijn de rotator cuffs in de schouder, die de armen stabiel houden aan de romp. Blessure gevoelig die laatste.
 
 
 
Correcte houding
 
Bankdrukken foutHoe nu te trainen?, een beginner zal allereerst de beweging aan moeten leren, en zal dan ook zeker progressie boeken, 1 a 2 x in de week (niet vaker !) trainen, voldoende eten (proteinerijk) en niet willen afvallen zullen je bank laten verbeteren. Maar de meesten zullen al snel niet veel meer vooruit gaan op deze manier.
 
 
Veel fouten (zie plaatje rechts "fitnessbankdrukken") die gemaakt worden in deze fase zijn, foute techniek, bankdrukken is een fullbody oefening, je moet stevig op je schouderbladen liggen, voeten drukken tegen de grond, billen vast op de bank, borst zo hoog mogelijk en de ellebogen bij je romp houden (bodybuilders houden de armen te wijdt)
 
Altijd trainen tot spierfalen, iedere keer tot het gaatje gaan, je spotter laten meewerken, dat gaat niet werken, doe dat niet, laat bij een set altijd de laatste 1 / 2 reps achterwege. Je snelle spiervezels maken je sterk, lange sets trainen niet die vezels. Kracht betekend zoveel mogelijk al je spieren in een keer kunnen gebruiken, niet jezelf langzaam moe maken.
 
Alles voor je sport!

Veel te veel herhalingen doen bij de opwarmsetjes, niet doen!, bewaar je kracht voor de echte trainingsets, als je bv 3 werksetjes wilt doen met 100kg, doe dan een wu met lege stang, 50kg, 70, 90 en doe 10,5,5,3 herhalingen als wu. Dan de 100kg , 1 set reps tot je er nog 2 kunt stop, tweede, idem, derde mag je tot de laatste maar je spotter moet eigenlijk vqan de stang afblijven.
 
 
 
Teveel oefeningen en setjes doen!  vaak zie je mannen bankdrukken, inclinedrukken, dumbellpressen, flys, cable noem maar op. Dat hebben ze gelezen in de fitnesblaadjes. De profs doen dat immers ook. 
Allereerst, de verhaaltjes in de bladen zijn grotendeels verzonnen, die bladen zijn er om supplementen te verkopen. En een ander punt, profs gebruiken veel anobolen ed, als je clean traint kun je absoluut niet doen wat gebruikers doen. Op deze manier trainen is bijna zeker jezelf naar blessures trainen, met name de schouders zullen al snel de pijp aan Maarten geven. En als er een ding is wat je vooruitgang tegen zal houden dan zijn het wel blessures.
Wat je wel moet doen, bankdrukken, daarbij nog een dumbelldruk oefening en een fly beweging. Totaal een set of 8/10, meer niet. Roteer de ondersteunde oefeningen elke 4/6 weken, en laat de reps voor het bankdrukken in golven verlopen, hou de reps tussen 1 en 10, Niet meer, en hoofdzakelijk tussen 3 en 8 
 
Een andere veel gemaakte fout is niet voldoende eten, je kun alleen groeien en echt sterker worden als je een energie overschot hebt en zorgt dat je lijf in een anabole (=opbouwende) toestand is. Eet je onvoldoende en niet genoeg proteine dan kan je lijf niet herstellen van je trainingen.
 
 
 
Voor een bewezen powerliftschema Wendler531
Bulken? Op natuurlijke wijze je spiermassa vergroten.
Trainen voor Maximaalkracht