FitVandaag - Afvallen bmi overgewicht 1
Info nu! - Bedrijfsboodschap
De leukste kerstcadeaus


Deel 1


In dit stuk maak ik een algemeen begin over afvallen, het hebben en bereiken van een gewenst en gezond gewicht. Ik ga dit over de hele over de hele breedte te doen, dus voor iedereen van een paar kg teveel tot morbide obese komt aan de beurt. Tussen die beide uitersten zit natuurlijk een wereld van verschil en ik zal daarom verschillende categorieen gebruiken. Afvallen is natuurlijk vaak niet makkelijk en voor sommige mensen lijkt het bijna onmogelijk, maar dat is het niet! Iedereen kan blijvend afvallen. Kennis maakt macht en onze geest is ons belangrijkste wapen tegen overgewicht.

Overgewicht wordt veroorzaakt door allerlei factoren en oorzaken. Onvoldoende beweging, rare eetgewoontes en dieeten, snel willen afvallen, foute voeding, leeftijd speelt een rol, mate van overgewicht, soort werk, omgeving, mate van belastbaarheid alles kan een rol spelen.
Onwetendheid en fabeltjes spelen ook een grote rol, eten is natuurlijk bekend voor iedereen maar wat nu een eetpatroon is dat verstandig is en werkt is eigenlijk voor velen niet duidelijk. Ik ga daarom proberen om duidelijke hand vaten te geven, die voor iedereen werken! Ik ben een groot voorstander van het overbrengen van kennis en snappen waarom iets werkt of juist niet.

SupremeNutrition.nl/afslanken Zoeken jouw klanten producten op het gebied van afslanken, neem dan deze link met een directe url naar alle afslankproducten.


Het uitgangspunt voor afvallen is natuurlijk heel simpel, zonder uitzondering, om af te vallen moet je minder energie binnen krijgen dan dat je verbruikt. En om aan te komen is heel eenvoudig meer energie binnen krijgen dan je nodig hebt om je lichaam in stand te houden.

Waarom zoveel mensen tegenwoordig kampen met overgewicht komt volgens mij door dit: Overvloed. We eten instinctief en dat instinct werkt tegen ons in de tegenwoordige tijd.
Ons instinct is belangrijk maar belangrijker is toch ons verstand, als je weet waarom je bepaalde dingen wel of niet moet doen, zijn we in staat om ons instinct te controleren.
Het zit dus uiteindelijk gewoon in ons hoofd, als je het maar echt wilt is het voor iedereen mogelijk af te vallen en slank te worden. Lukt dat niet dan heb je eenvoudig niet de echte wil, en daarmee bedoel ik, dan zijn er andere dingen die belangrijker voor je zijn. Wees daarin dan ook eerlijk, als je wilt kun je het, maar dat vereist wel moeite en inzet. Heb je die inzet niet probeer het dan ook niet, blijkbaar is het niet belangrijk genoeg voor je. Accepteer dan gewoon zoals je bent, dat geeft een stuk minder frustratie.

Ik ga proberen een globaal overzicht te maken van groepen mensen en per groep aangeven wat men kan doen. Er moet natuurlijk helemaal niks, maar bij alle mensen werkt de stofwisseling in grote lijnen hetzelfde, dus in grote lijnen moet je ook hetzelfde doen. Er zijn maar mensen met echte stofwisselingsziekten. Als je je daarachter verschuilt gebruik je gewoon een smoes.

Ook hier gaan dan  we met een globale indeling. Dit is redelijk willekeurig gekozen, maar om mee te werken zijn de indelingen prima.


Bmi en lichaamsvormen
BMI en lichaamsvormenA Meer dan 35/50 kg overgewicht, afhankelijk van je lengte.
B Mensen met tussen de 20 en 35 kg overgewicht, weer afhankelijk van lengte.
C Tussen 10 en 20 kg overgewicht, idem.
D Minder dan 10 kg overgewicht.
E Geen overwicht maar je wilt een zichtbare buikspieren oftewel een sixpack. 

Gezond bmi
Gezond BMINu heb ik een indeling gemaakt maar nu hebben we nog de vraag wat is gezond gewicht? En zijn veel mensen die dat eigenlijk echt niet weten. BMI (Body Mass Index) is een graadmeter, maar dat is een heel ruwe maatstaf die wel goed werkt voor grote groepem maar voor een individue eigenlijk niet zo goed werkt. Dus daar hoort meer bij. Tailleomvang is een heel bruikbare extra maatstaf. Voor onze gezondheid is met name teveel buikvet erg schadelijk. Dus vrouwen met een appelvorm en mannen met een zogenaamde bierbuik zijn qua gezondheid het meest in de gevarenzone. Buikvet betekend namelijk vaak ook veel vet in en rond de organen en ook rond het hart en vaten in onze romp.

zie ook deze link

Dus eerst nemen we ons BMI. Bmi is gewicht in kg / lengte x lengte (meters). Dat getal moet onder de 25 zijn. 
Zie ook de volgende link via een schuifplaatje.
Daarnaast nemen we tailleomvang, dat is het smalste deel van onze romp tussen heup en schouders. Dit vergelijken we met de heupomvang en borstomvang, voor beide de grootste omvang rond respectievelijk de billen en de borst.
Taille ten opzichte van heup mag maximaal 0.95 zijn voor mannen en 0.8 voor vrouwen. Zit je daarboven, dat betekend of dat je te veel vet hebt rond je buik, of dat je (bij heel magere mensen met een lage bmi) dat je te weinig spieren rond je heupen en billen hebt.
Als je te weinig spieren hebt is de remedie, meer gaan bewegen en sporten en je eetpatroon moet waarschijnlijk ook drastisch op de schop.


ZandloperfiguurTaille ten opzichte van je borstomvang, dat is meer afhankelijk van je lichaamsbouw, zeker voor vrouwen, maar de taille moet duidelijk minder zijn dan je borstomvang. Het ideale zandloperfiguur gaat uit van 1/ 0.75 / 1 voor de Borst / taille / heup.


A Als je in deze categorie valt is er heleboel mis en dat weet je zelf ook heel goed. En dat is niet zomaar gekomen,al lange tijd heb je jezelf verwaarloost, veel te veel gegeten en veel te weinig aan lichaamsbeweging gedaan. Ook al zou je willen bewegen, dat gaat al bijna niet meer, je kunt je eigen gewicht bijna niet meer dragen, traplopen en zelfs opstaan uit een stoel zijn zware inspanningen. Je zult radicaal moeten veranderen op vele gebieden. Misschien ben je al vaak op dieet geweest, en misschien heeft dat ook wel even gewerkt, maar uiteindelijk kwamen de kilo's er dubbel zo hard weer aan. Je huidige situatie is zeer belastend en ongezond en je levensduur zal zeer waarschijnlijk flink worden bekort als je niet ingrijpt. Je gewrichten slijten onder de enorme last die ze moeten dragen en je hart en vaten zijn waarschijnlijk verre van gezond.
De kans dat je suikerziekte/diabetis type II hebt of ontwikkeld is groot. En door het overgewicht is je huid ver uitgerekt en als je zult afvallen zal er overtollig vel overblijven. Al met al een zeer ernstige situatie.
Je BMI tenslotte is boven 35, dat valt in de categorie morbide Obese. Die term zegt genoeg. Morbide = dodelijk
De weg naar een gezond gewicht en lijf zal een paar jaar duren. Voor je teveel aan huid zijn cosmetische ingrepen nodig.

                           

B Ook in deze categorie is er een boel mis, misschien houd je jezelf nog voor de gek, maar je doet een heleboel fout. Mannen in deze categorie kunnen hun penis niet meer zien. De buik zit in de weg.
Je kunt waarschijnlijk nog wel redelijk bewegen, maar dat doe je niet veel meer, als het warm is zweet je snel, je lijf heeft flink last van alle overgewicht. Het risico op suikerziekte is al flink verhoogt, en de kans op hart en vaat ziekten is ook niet bepaald gering.
Maar in deze situatie is er nog wel in te grijpen. Binnen een jaar is het mogelijk om bijna alle negatieve effecten weg te werken. Of er overtollige huid overblijft hangt een beetje af van je soort huid, maar als je geluk hebt zal dat zelfs meevallen. Met dit overgewicht is het vaak wel mogelijk om snel flink te gaan bewegen. Dat zal enorm kunnen helpen.
Je BMI zal waarschijnlijk tussen 30 en 35 zitten, dat valt onder Obese.


C Tja, je bent te dik, het "goede" leven is een beetje teveel voor je. Misschien ben je altijd al een beetje zwaar geweest, misschien is het in de laatste jaren gebeurt, maar het is nu echt tijd om in te grijpen. Je hebt een buik, je gezicht is rond, sporten tja, daar heb je "geen tijd" voor en ook geen zin meer in. Je kunt nog prima bewegen als het moet, en misschien doe je ook best nog wel een  boel, maar dan eet je wel heel royaal. Maar als je echt wilt kun je deze situatie in 6 maanden geheel wegwerken.
Je BMI zal waarschijnlijk tussen 25 en 30 zitten, dat valt onder overgewicht. Je huid zal waarschijnlijk nog voor groot deel geheel herstellen


D Dik kun je niet genoemd worden, en veel mensen die niet kritisch zijn zullen je zelfs slank vinden, maar als je naakt bent heb je wel wat vet hier en daar, een klein buikje, een beetje lovehandles in je zij, een beetje een onderkinnetje, als je een vrouw bent misschien wat rondere heupen. Op zichzelf, als je eetgewoontes niet slecht zijn is er qua gezondheid niet zoveel mis. Maar uit ijdelheid wil je wel wat gewicht kwijt. En dit beetje overgewicht kan ook doorslaan naar meer. Dus wat dat betreft tijd om in te grijpen, als je wilt kun je in 6 tot 12 weken op gewicht zijn.
Je BMI zal mogelijk gewoon binnen de 25 zitten, beetje afhankelijk van je bouw, dus in grote lijnen is er weinig mis op dat gebied.


                           E Voor de normale mens zie je er prima uit, je bent fit en gezond, eet waarschijnlijk goed en beweegt ook voldoende, maar op de cover van Mens Health zul je toch niet komen. En die look is toch waar je naar op zoek bent.
Je vetpercentage zal tussen zal 12 a 15 procent zijn. Dat zal naar een procent of 6/8 moeten voor mannen. Bij vrouwen zal dat een procent of 7/8 hoger zijn. Voor de juiste look zul je ook voldoende spieren moeten hebben, je bmi zal daarom aan de hoge kant moeten zijn. Voor mannen dus rond 25
De stap daar naartoe zal gemaakt kunnen worden in  12/16 weken.
Terug naar Diëten