FitVandaag - Afvallen, BMI 30/35 3
Info nu! - BedrijfsboodschapDeel 3


Afvallen voor mensen met een BMI tussen de 30 en 35,
B Mensen met tussen de 20 en 35 kg overgewicht, weer afhankelijk van lengte.
U valt in de middelste plaatje qua uiterlijk.
Dat valt ruwweg onder Obese, waarschijnlijk vindt u dat niet van uzelf, dat heet ontkenning oftewel het hoofd in het zand steken.

B Ook in deze categorie is er een boel mis, misschien houd je jezelf nog voor de gek, maar er gaat een heleboel fout. Mannen in deze categorie kunnen hun penis niet meer zien bv als ze rechtop staan. Ik denk dat de meeste mensen toch wel met me eens zijn dat dat nou niet een ideaal plaatje is. De buik zit in de weg en uiteraard niet alleen hierbij.
Je kunt waarschijnlijk nog wel redelijk bewegen, maar of je dat ook werkelijk nog doet valt zeer te betwijfelen, als het warm is zweet je snel, je lijf heeft flink last van alle overgewicht. Het risico op het ontwikkelen van suikerziekte is al flink verhoogt, en de kans op hart en vaat ziekten is ook niet bepaald gering.
De vetopslag vindt ook plaats in je aderen en rondom je organen.
Maar in deze situatie is er nog wel goed in te grijpen. Binnen een jaar is het mogelijk om bijna alle negatieve effecten weg te werken. uitgaande van een halve kg gewichtsverlies kun je in en jaar 25 kg wegwerken. Of er overtollige huid overblijft hangt een beetje af van je soort huid en de mate waarin het vet opgeslagen is, maar als je geluk hebt zal dat zelfs meevallen. Met dit overgewicht is het vaak wel mogelijk om snel flink te gaan bewegen. Dat zal enorm kunnen helpen bij te afvallen.
Zonder beweging is het niet mogelijk om fit en gezond te zijn. Ik weet dat er genoeg mensen zijn die een broertje doet hebben aan iedere vorm van beweging. So be it, die instelling zal hun een zwak en ongezond lijf opleveren hoewel sommigen misschien niet dik zijn doordat ze een hongerdieet volgen.

Qua aanpak verschilt het niet zoveel met de vorige categorie A. Kijk dus daar wat je zou moeten doen. In het kort komt het ook neer op een structuur opbouwen. Een normaal voedingspatroon aanleren en alle rare dingen afleren.
Eet drie keer daags, met een paar keer een tussendoortje, bouw al!je maaltijden rondom proteine, drink voldoende, maar geen frisdranken en of sappen.

Verschillen met categorie A zijn er ook, waarschijnlijk zal het afvallen niet zo snel kunnen gaan als in de categorie hierboven, dat is logisch, je hebt fors overgewicht maar een halve tot een hele kg per week zal een mooi doel zijn. Val je meer af dan gaat het te snel, eet dan meer. Bij meer dan een kg afvallen gemiddeld in de week heb je een kcal tekort van meer dan 1000 per dag. De kans dat je dan ook je spiermassa aan het afbreken bent is groot.Qua bewegen moet je zorgen dat je ook weer minimaal een half uur per dag beweegt, dat is wel het absolute minimum. Daarnaast moet je kijken naar specifieke bewegings oefeningen. Kijk waar je persoonlijke zwaktes liggen en ga daaraan werken. Daarmee bedoel ik functioneel bewegen.
Met fietsen en wandelen verbruik je wel energie, maar het zijn heel beperkte bewegingen en veel spieren blijven ongebruikt, dus op zich moet je dit wel doen, maar het is niet voldoende. Het is de bedoeling om je hele lijf te trainen en dus beweging te kiezen waarbij alle grote spiergroepen aan het werk zijn.

Goede manieren om je hele lijf te trainen is bv zwemmen, judo of worstelen is ook prima, maar dat zal voor de meesten waarschijnlijk geen optie zijn. Tuinieren is ook een goede bezigheid. Alle spelsporten zijn ook goede vormen van beweging, vooral de sporten waarbij je ook je armen moet gebruiken. Als jeje armen gebruikt, moet je automatisch ook je romp gebruiken en je benen gebruik je eigenlijk bij iedere sport, dus dat is geen probleem. Belangrijk is ook dat je het leuk vindt, ga dus op zoek naar iets dat bij je past.
Een aantal simpele fysieke testen zijn goed om te kijken waar eventuele beperkingen en zwakheden liggen.

Kun je liggend op de grond makkelijk opstaan ja of nee.  Kun je dat niet, dan moet dat juist veel doen.
Veel mensen hebben hier een hekel aan maar het is een simpele oefening, die heel efffectief is en een groot deel van je lijf aan het werk zet.
Kun je liggend op je rug overeind komen tot zitten komen? Dit zal veel mensen niet lukken, oorzaak is zwakke buikspieren.
Ga werken aan je rompspieren. Eeen goede oefening daarvoor is de plankoefening.
Kun je je armen goed strekken boven je hoofd?  Vooral vrouwen zijn hier vaak zwak in, de schoudergordel is slecht ontwikkeld.
Is dit het geval, werk dan drukoefeningen naar boven en naar voren.
Kun je op je hurken zitten en tot staan komen zonder je handen te gebruiken?  Al je gewicht moet neer en op.  Traplopen met twee treden tegelijk is een goede oefening hiervoor
.
Een vergelijkbare test is: Kun je opstaan uit de bank zonder je handen te gebruiken?
Zo zijn er wel meer te verzinnen.
Samengevat:

Er moet 20/35 kg af, dit kan binnen een jaar, een halve tot hele kg per week is een mooi streven.
Het doel is om stapsgewijs te bouwen naar een patroon dat bestaat uit drie vaste maaltijden per dag.
Een aantal maal per dag neem je een gezond tussendoortje.
Koolhydraten, zeker die in suiker vorm zoveel mogelijk vermijden.
Je maaltijden bouw je op rondom proteine (vlees, vis, ei, magere zuivel, noten)
Eet daarbij ook ruim groente, en een paar stuks fruit, niet meer.
Groente mag eigenlijk in onbeperkte hoeveelheden.
Drink voldoende water, thee, koffie, geen frisdranken en zeer matig met vruchtensappen.
Qua beweging, minimaal een half uur per dag. Alle beweging is ok. Meer is natuur beter.
Naast beweging moet je ook kijken naar je functioneel bewegen, kun je je lijf gebruiken op allerlei manieren. Kun je bepaalde dingen Niet werk daar dan aan.
Train spieren en bewegingen die je niet kunt en zorg dat je lijf weer beter in balans komt qua spierkracht.
Eind doel van deze fase is ongeveer een BMi van 25.

Wordt vervolgt.


Terug naar Diëten