´╗┐ FitVandaag - 500 sprint op de ergo
Info nu! - Bedrijfsboodschap
Je dient Flash geïnstalleerd te hebben om deze pagina te bekijken.
40kg Kettlebell Long Cycle World Record - Ivan Denisov
Ivan Denisov attempts to break his own record in double 40kg Kettlebell Longcycle at the WKC New York Training Camp on Long Island November 12-13, 2011. Take the next Camp with Ivan Denisov by visitin...


 
 
Als voorbeeld heb ik Ivan Denisov genomen. Zie de link van zijn 500 beneden. Deze oersterke rus roeit zelden en is vooral heel erg goed met kettlebells. Vele records op dat gebied staan op zijn naam. De ruim 190 lange en ongeveer 110 zware atleet kan ook aardig deadliften, met 275 kg als resultaat, dit ook zonder specifieke training daarvoor. Zie de video hier. De training die doet maakt hem sterk, das duidelijk.
 
Roeien is natuurlijk een sport die veel uithoudingsvermogen vergt, toproeiers trainen niet voor niets uren per dag en wel tot 250 km per week, meestal in een niet te hoog tempo. Hiermee proberen ze vooral het zuurstofopname vermogen van hun lichaam zo hoog mogelijk te krijgen.
Hoe meer zuurstof je kunt verwerken, hoe meer energie je kunt verbranden en ook hoe meer lactaat je kunt verwerken bij intensievere inspanningen. Je kunt op dat gebied nooit te fit zijn.
 
Maar voor kortere inspanningen speelt een ander energie syteem een heel grote rol. Ik gebruik daarbij de vergelijking van twee atleten, we nemen een topfitte marathonloper en een powerlifter die zelden langer dan een halve minuut achter werkt.
En we laten beide een kar vol hooibalen van 100 kg laden.............
Dat vergt natuurlijk een boel conditie niet? ja natuurlijk, maar toch zal de onfitte powerlifter dit op zijn gemakje gaan winnen, om de doodsimpele reden dat de marathonloper niet eens in staat is om een hooibaal van 100 kg van de grond te krijgen, laat staan een kar vol......
De powerlifter zal dat op zijn gemakje doen en heeft de kar zo vol geladen, ondanks zijn "gebrekkige" algemene conditie. Voor een duurkrachtinspanning heb je naast uithouding ook voldoende basiskracht nodig. Hier geldt meer, je bent nooit te sterk.Voor bijna alle sporten heb je een combinatie nodig van beide aspecten, kracht en uithouding. En dat dan in de juiste verhouding. De marathonloper heeft vooral conditie nodig, de powerlifter vooral ruwe kracht.
 
Ik ben natuurlijk afgedwaald dus treug naar roeien, wat betekend dit nu voor sprinten op een roeiergometer. Heel Simpel, je kunt zo fit zijn wat en heel roeien dan nog zul je geen top 500 meter kunnen roeien. Voor een 500 meter heb je zeker conditie nodig, maar zonder voldoende kracht zal al de conditie va de wereld je niet verbrengen. Dat komt omdat je piekvermogen door roeien alleen vaak niet hoog genoeg is. En veel duurtraining maakt je vaak zwakker, je traint vooral je langzame spiervezels en je snelle spiervezels veel minder. Uitgaande van de 1.15 die Denisov op de klokken zette, zie hier de video moet je makkelijk onder de 1.10 kunnen roeien op een korte sprint, zeg rond de 105. Daar heb je veel vermogen voor nodig, train je daar onvoldoende voor dan gaat je dat nooit lukken.
En daarom kan Denisov dat wel. Hij roeit zelden, maar doet wel een sport die ruwweg lijkt op roeien. Hij heeft daarom en het vermogen en ook de conditie om het 75 seconden vol te houden. Deze 1.15 was de tweede keer dat hij een 500 probeerde, hij deed de eerste keer 1.19 met daarbij ook een 2k in 6.09.  Deze 1.15 is natuurlijk enorme verbetering.

Ivan Denisov is een mooi voorbeeld maar ik weet dat andere topsprinters op de ergo ook weinig roeien en vooral hun focus leggen op hun kracht. Denk daarbij aan Wr houder Young 1.10.5. Rob Smith en Phaller en Dirk Muller. Smith is vooral een natuurlijke sprinter, Young and Phaller hebben ook allebei een lage 5.50 op de 2 km staan. En Phaller zelfs ook een sterke full marathon. Muller heeft ook een bank van 200 kg. Voor hun 500 werk hebben ze wel specifiek getraind overigens. Deze mannen zitten niet ver van 1.00 af als topspeed. denk aan 1.02 1.04 Samengevat, wil je snel sprinten op de erg: Een sterkere squat, deadlift en rowwerk vertaald zich direct in een sterkere lowpull op de ergo en dat betekend dat de 500 meter sneller zal zijn.
Dus wil je sneller sprinten als roeier, zorg dan dat je sterker wordt.Hier onder een paar voorbeeld video's van 500 meter sprints.
 
klik op de links voor de beelden/video's
 
Bernard Phaller 500 113.7 Roeier/ergometerraar, sterk over de 500 tot en met de marathon
Rob Smith 1.14.4 Ergometer sprinter/fitnes man
Dirk Moller 500 1.16.6 Wr in de 40 plus cat. Zeer groot en sterk
Jens Raab 500 1.15.2 Een roeier, vooral gericht op korte werk
Ivan Denisov 1.15.2 De kettlebal kampioen.
Danny Nickols 1.13.7   Crossfitter, slechts 183 lang, maar zeer sterk.
Jan ? 1.16.3 Een enorme beginner/crossfitter, verre van volledig getraind, veel potentieel.
Chad Wesley Smith Powerlifter/voormalig kogelstoter, beest van een man die niet roeit maar zeer sterk is op de squat en deadlift.